Ulaganje u visoko obrazovanje

Danas su počeli radovi na Palacinu. Za godinu i pol dana Šibenik će imati najsuvremeniji studentski dom u HrvatskojFoto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
04.11.2019., Sibenik - Primopredaja novoga gradilista na podrucju Sibenika, bivsa vojarna Palacin biti ce novi studenstki dom u gradu Sibeniku. Pasko Rakic, Danijel Mileta, Zeljko Buric, Goran Pauk Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Radovi na gradnji studentskog doma na Palacinu počeli su danas primopredajom radova poduzeću Lavčević. Radovi su, podsjetimo, vrijedni 68 milijuna kuna, a sveukupno je projekt težak oko 83 milijuna kuna od kojih je većina povučena iz EU fondova. Bivša vojarna na Palacinu postat će dom za tristotinjak studenta za 18 mjeseci koliki je ugovoren rok.

– Radi se o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Šibensko-kninskoj županiji čija je vrijednost 83 milijuna kuna. Grad Šibenik i Veleučilište će dobiti 150 soba, odnosno kapacitet 300 kreveta te 16 apartmana za gostujuće predavače. S ovim će Veleučilište u Šibeniku dobiti možda i najsuvremeniji objekt za smještaj studenata u Hrvatskoj i u Europi – kazao je novoizabrani dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić koji vjeruje da će u budućnosti Šibenik iz veleučilišnog grada postati sveučilišni grad.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić naglasio je da mu je Palacin definitivno najdraži šibenski projekt jer se radi o jačanju studentske infrastrukture, dijelu u kojem je Krešimirov grad zaostajao u čitavoj Dalmaciji.

– Uvijek ponavljam da smo jedini veliki grad u Dalmaciji koji nema svoje sveučilište. Ovo je razvoj one naše politike kojom želimo napraviti kompletnu organizaciju visokoobrazovnog sustava u Šibeniku, a onda gotov projekt predložiti Vladi. Ovdje ću reći, bez lažne skromnosti, da očekujem i od Vlade i Ministarstva znanosti veću podršku razvoju visokoobrazovnog sustava u gradu Šibeniku – istaknuo je Burić.

Dodao je kako je u Šibeniku sljedeći razvojni projekt visokoobrazovnog sustava revalorizacija vojarne Ante Jonjića koja će zajedno s projektom Trokut i studijem energetike biti jezgra, odnosno šibenski kampus.

– Sve to radimo s ciljem da Šibenik dobije vlastito sveučilište za koje će napraviti sve. Sljedeći korak je jačanje kadrovske infrastrukture, ali i pridodavanje Veleučilišta, novih studija na kojima Grad Šibenik i dalje vrlo intenzivno radi – poručio je Burić.

Jakša Vulić, glavni inženjer gradilišta iz firme Lavčević na kraju je zaključio kako su službeni radovi počeli danas, a već su prošlog tjedna započeli s rušenjem i pripremnim radnjama. Zatekli su, kako je kazao, loše stanje građevina pa će vrlo brzo srušiti unutarnje ploče i zidove dok će fasadni zidovi ostati isti.

Inače, ukupna vrijednost projekta iznosi 85,3 milijuna kuna, a iznos od 79,6 milijuna kuna je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Studentski dom Palacin najveći je infrastrukturni projekt u visokom obrazovanju na području Šibensko-kninske županije, a prema idejnom projektu Zorana Popovića na lokaciji napuštene vojarne u tri diletacije ukupne površine nešto manjem od osam tisuća kvadrata izgradit će se studentski dom kapaciteta 332 kreveta raspoređenih u 158 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba.

Projektom se želi osigurati studentski standard za nedomicilne studente kroz organizirani smještaj s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, što je jedan od preduvjeta ostvarivanja jednakih prava na obrazovanje svim studentima, bez obzira na njihov socijalni i zdravstveni status.

Po završetku projekta Veleučilište u Šibeniku vlasništvo nad domom prenijet će na Studentski centar Šibenik, koji će njime i upravljati.

Studentski dom Palacin bit će u funkciji akademske godine 2021./22. U srijedu potpisivanje ugovora s izvođačem radova


Pratite nas i na društvenim mrežama: