Dan otvorenih vrata Studija energetike: ‘Stvaramo novi koncept obrazovanja mladih’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U prostorima Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu danas je održan Dan otvorenih vrata za javnost i zainteresirane učenike završnih razreda srednjih škola, koje očekuju upisi u visokoobrazovne institucije. Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora predstavili su gradonačelnik Željko Burić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Damir Boras, dekan FER-a prof. dr.sc. Gordan Gledec, bivši dekan FSB-a prof. dr.sc. Zvonimir Guzović te voditelj Studija prof. dr.sc. Marko Delimar.

– Kada govorimo o visokom obrazovanju, Grad Šibenik ne radi copy-paste studijskih programa već stvaramo novi koncept obrazovanja mladih. Prvenstveno mislim na tehnologije 21. stoljeća, tehničke studije i digitalne tehnologije.Raznolikost studijskih programa, početak izgradnje studentskog doma na Palacinu i podrška mladima pri stvaranju svojih poslova i razvoju inovacija nakon studija, prije svega kroz projekt Trokut, inicijative su koje ćemo nastaviti podržavati – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

– Iznimno mi je zadovoljstvo vidjeti da se dislocirani Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu razvija u pravome smjeru. Mladi iz Šibenika i okolice imaju mogućnost pohađati kvalitetan studijski program, koji im kasnije otvara niz mogućnosti za zaposlenje ili dodatno školovanje. Energetika i obnovljivi izvori hit su danas u Europi i svijetu, u tim elementima zasniva se budućnost- istaknuo je rektor Boras.

Dan otvorenih vrata Studija i ove godine je zainteresirao brojne učenike šibenskih srednjih škola za obilazak prostora Studija i razgovor o uvjetima upisa, a podijeljene su im i prigodne brošure.

Posjetiteljima je pružena mogućnost da direktno od studenata doznaju sve što ih je oduvijek zanimalo o energetskoj učinkovitosti, uštedama u domovima i općenito kvalitetnijem životu u lokalnoj zajednici. Građane je zanimalo kako smanjiti račune za struju, koliko su LED žarulje isplativije, kako smanjiti troškove grijanja i hlađenja, koje su prednosti obnovljivih izvora energije i zašto su u posljednje vrijeme oni toliko popularni. U sklopu programa održano je i predavanje na temu ‘Elektroenergetski sustav Krka – Šibenik 1985.’.

Šibenski Studij iduće akademske godine upisat će petu generaciju studenata, a prošle godine promovirana je prva generacija inženjera prvostupnika energetskih tehnologija.


Pratite nas i na društvenim mrežama: