Grad kulture

Cappelli pohvalio Šibenik kao uspješan turistički primjer, a Burić najavio studij kulturnog turizma

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u radnom posjetu Šibeniku istaknuo kako upravo Šibenik može biti ogledan primjer turističkim središtima zbog svog uspješnog smjera kulturnog turizma. Izrekao je to na Baroneu u društvu župana Gorana Pauka i gradonačelnika Željka Burića, a koji je, pak, najavio otvaranje novog studija koji bi se bavio turizmom u zaštićenim gradskim jezgrama, i to u bivšoj vojarni Ante Jonjića u Mandalini.

– Došao sam u jedan poseban grad ako ga mogu tako nazvati, grad kulture, koji je središte županije, koji ima nacionalne parkove, gdje je i Krka koja ove godine ima 1,2 milijuna posjetitelja. Tu su i Kornati, dakle ovo je jedna specifična županija s marinama, nautičkim turizmom. Reći ću vam jedan podatak, a to je da će sutra, negdje najkasnije u nedjelju, Hrvatska imati stomilijunto noćenje s preko 18 milijuna turista. Povećanje je to od neka četiri posto dolazaka i dva posto noćenja. Vidim da županija i grad Šibenik prate taj ritam – naglasio je ministar Cappelli.

Prisjetio se srpnja kada su mediji pisali o krahu turizma, Hrvatske, a time i svih županija. To se ipak nije dogodilo čemu svjedoče brojke.

– Meni je važan ovaj kulturni dio kojim ide Šibenik. Prepoznali su smjer kojim treba ići i zato dajem priznanje županu Goranu Pauku i gradonačelniku Željku Buriću. Šibenik nije čisto kupališno središte, već je prepoznatljiva destinacija gostima koji dolaze zbog kulturnog turizma. Prema našim istraživanjima, njih ima oko 13 posto. A Šibenik tu sigurno prednjači i prednjačit će – kazao je ministar turizma.

Cappelli je pohvalio i gradsku infrastrukturu koja je vrlo dobro osmišljena; gradi se oko tisuću parkirnih mjesta, rješava se pitanje kanalizacije, odnosno 23 ulice će biti povezane s novim odvodnjom. Župan Pauk dodao je da je županiju u prvih osam mjeseci posjetilo 952 tisuće turista, što je 3,7 posto broja gostiju više nego lani.

– S druge strane, ostvarili smo 6,2 milijuna noćenja, odnosno negdje jedan posto više nego prošle godine. To je u skladu s rezultatima primorskih županija. Porast bilježe sve vrste objekata, osobito hoteli i kampovi, ali i objekti na seoskom domaćinstvu. Upoznali smo ministra s bitnim projektima na kojima radi županija, odnosno županijske institucije. U prvom redu, riječ je o tvrđavi sv. Nikole, a privodimo projekt kraju, to jest na koji način rekonstruirati tvrđavu. Paralelno, privodimo projekt Minerske kraju gdje ćemo dobiti nekoliko objekata u predvorju tvrđave – rekao je župan Pauk.

Gradonačelnik Burić ministra je, dodao je, upoznao s dva nova šibenska inovativna projekta u turizmu.

– Prvi je projekt povezivanja jedinstvenog fortifikacijskog sustava, dakle upoznali smo ga s projektom i tijekom natječaja za idejno rješenje povezivanja sv. Ivana i Mihovila sa žičarom te eskalatorom u dvostruki bedem. Grad Šibenik je duboko krenuo u razvijanje projekta u kojem povezujemo visoko obrazovanje i znanost, a nosi radni naziv ‘Upravljanje održivim turizmom u zaštićenim kulturnim i povijesnim sredinama’. Studij bi bio u bivšoj vojarni Ante Jonjić, poznatoj u narodu kao napušteni prostor vojarne kraj lučice Vrnaža gdje bi Grad Šibenik i dalje krenuo u razvoj svog visokog obrazovanja – poručio je Burić uz zaključak da će novi projekti omogućiti Šibeniku turizam od 365 dana.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.