Čak 86 posto čitatelja Šibenskog portala je za uspinjaču u dvojnom bedemu. Zadovoljni Burić razgovarat će s arhitektima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Čak 86 posto čitatelja Šibenskog portala odgovorilo je potvrdno na jučer postavljeno anketno pitanje ‘Treba li Šibenik realizirati projekt uspinjače u dvojnom bedemu?’. Dakle, nešto manje od tristotinjak Šibenčana složilo se s projektom Studija Arx čiji su arhitekti, u suradnji sa švicarskom tvrtkom ‘Inauen-Schätti AG’ osmislili ostakljenu uspinjaču, koja je minimalno invazivna za dvostruki bedem, a koja je kao rješenje primijenjena u mnogim gradovima Europe poput Ljubljane, Salzburga, Budimpešte, Atene i Lisabona.

U anketi je sveukupno sudjelovalo 337 čitatelja Šibenskog portala, a za inovativan projekt uspinjače bilo je 290 ljudi, dok ih se tek 47 usprotivilo rješenju. Takvim rezultatom iznimno su zadovoljni autori projekta, arhitekti Damir Lasinović i Jure Knežević koji su, kako priznaju, i očekivali da bi priča mogla ići u tom pravcu.

– Dovoljno je velik postotak da bismo mogli ići u daljnje razgovore s nadležnim službama, a spremni smo dati potpunu tehničku podršku. Naravno, sljedeći korak je prema konzervatorima i gradskim ocima. Moram naglasiti kako je ovo nezavisna priča i nije projekt koji kontrira elevatoru, već je potaknut time što su konzervatori reagirali suzdržano na prošli projekt – kazali su nam arhitekti Lasinović i Knežević.

presjek-200

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji od početka svog mandata gura priču s bilo kakvim povezivanjem tvrđave sv. Mihovila s morem, istaknuo je kako mu se jako sviđa projekt uspinjače u dvojnom bedemu, a takvo nešto je nedavno vidio u Ljubljani.

– Vrlo je jednostavno. Ono što je želja, ambicija i ideja ove gradske uprave jest omogućivanje inovativnog modernog projekta koji ćemo interpolirati unutar bedema. Temeljni uvjet je očuvanje izvornosti, a uzet ćemo u obzir ono rješenje koje zadovoljava stroge konzervatorske smjernice. Nastavit ćemo daljnju suradnju s projektantima i konzervatorima, a ubrzo ću organizirati i razgovore s gospodinom Lasinovićem i vidjet ćemo što možemo učiniti – poručio je gradonačelnik Burić.

Pitali smo i Angelu Bujas, pročelnicu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku, što misli o projektu ostakljene uspinjače u dvojnom bedemu, no ona nas je uputila na resorno Ministarstvo. Poslali smo im novinarski upit, ali nismo dobili odgovor do zaključenja ovog teksta.

Slika 5

Podsjetimo, Šibenski portal jučer je prvi objavio projekt Studija Arx u kojem su oni dali ideju o aktualnoj temi kako bi trebalo urediti pristup na tvrđavu sv. Mihovila kroz dvojne bedeme poznate kao ‘Cesta spasa’. Prednost uspinjače u odnosu na druga rješenja je, vele arhitekti, zbog toga što je riječ o modernoj maksimalno ostakljenoj kabini dimenzija 3 puta 1,6 puta 2,2 metra za 20 do 30 ljudi koja omogućava prezentaciju dvojnih bedema u cijelosti s minimalnim invazivnim intervencijama.

– Tračnice po kojima kabina putuje vrlo su uske i traže točkasto temeljenje na velikim rasponima, čime bi se građevinska intervencija unutar bedema dovela na minimum, a time i opasnost od stradavanja vrlo osjetljive zaštićene strukture. Ovo rješenje omogućava promjenu nagiba tračnica, što zahtijeva zatečena konfiguracija terena unutar dvojnih bedema, a da pri tom pod kabine zadrži horizontalni položaj. Brzina kretanja je idealno prilagođena panoramskom razgledavanju i brzini protoka posjetitelja – zaključili su arhitekti Knežević i Lasinović.

Inače, Hrvatski restauratorski zavod dao je nedavno ‘crveno svjetlo’ eskalatoru po idejnom projektu Nikole Bašića, a predloženo je konzerviranje bedema.

FOTO Šibenski arhitekti osmislili novo rješenje za dvostruki bedem! Pogledajte njihov inovativan pristup


Pratite nas i na društvenim mrežama: