Čak 86 posto čitatelja Šibenskog portala je za uspinjaču u dvojnom bedemu. Zadovoljni Burić razgovarat će s arhitektima

Čak 86 posto čitatelja Šibenskog portala odgovorilo je potvrdno na jučer postavljeno anketno pitanje ‘Treba li Šibenik realizirati projekt uspinjače u dvojnom bedemu?’. Dakle, nešto manje od tristotinjak Šibenčana složilo se s projektom Studija Arx čiji su arhitekti, u suradnji sa švicarskom tvrtkom ‘Inauen-Schätti AG’ osmislili ostakljenu uspinjaču, koja je minimalno invazivna za dvostruki bedem, a koja je kao rješenje primijenjena u mnogim gradovima Europe poput Ljubljane, Salzburga, Budimpešte, Atene i Lisabona.

U anketi je sveukupno sudjelovalo 337 čitatelja Šibenskog portala, a za inovativan projekt uspinjače bilo je 290 ljudi, dok ih se tek 47 usprotivilo rješenju. Takvim rezultatom iznimno su zadovoljni autori projekta, arhitekti Damir Lasinović i Jure Knežević koji su, kako priznaju, i očekivali da bi priča mogla ići u tom pravcu.

– Dovoljno je velik postotak da bismo mogli ići u daljnje razgovore s nadležnim službama, a spremni smo dati potpunu tehničku podršku. Naravno, sljedeći korak je prema konzervatorima i gradskim ocima. Moram naglasiti kako je ovo nezavisna priča i nije projekt koji kontrira elevatoru, već je potaknut time što su konzervatori reagirali suzdržano na prošli projekt – kazali su nam arhitekti Lasinović i Knežević.

presjek-200

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji od početka svog mandata gura priču s bilo kakvim povezivanjem tvrđave sv. Mihovila s morem, istaknuo je kako mu se jako sviđa projekt uspinjače u dvojnom bedemu, a takvo nešto je nedavno vidio u Ljubljani.

– Vrlo je jednostavno. Ono što je želja, ambicija i ideja ove gradske uprave jest omogućivanje inovativnog modernog projekta koji ćemo interpolirati unutar bedema. Temeljni uvjet je očuvanje izvornosti, a uzet ćemo u obzir ono rješenje koje zadovoljava stroge konzervatorske smjernice. Nastavit ćemo daljnju suradnju s projektantima i konzervatorima, a ubrzo ću organizirati i razgovore s gospodinom Lasinovićem i vidjet ćemo što možemo učiniti – poručio je gradonačelnik Burić.

Pitali smo i Angelu Bujas, pročelnicu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Šibeniku, što misli o projektu ostakljene uspinjače u dvojnom bedemu, no ona nas je uputila na resorno Ministarstvo. Poslali smo im novinarski upit, ali nismo dobili odgovor do zaključenja ovog teksta.

Slika 5

Podsjetimo, Šibenski portal jučer je prvi objavio projekt Studija Arx u kojem su oni dali ideju o aktualnoj temi kako bi trebalo urediti pristup na tvrđavu sv. Mihovila kroz dvojne bedeme poznate kao ‘Cesta spasa’. Prednost uspinjače u odnosu na druga rješenja je, vele arhitekti, zbog toga što je riječ o modernoj maksimalno ostakljenoj kabini dimenzija 3 puta 1,6 puta 2,2 metra za 20 do 30 ljudi koja omogućava prezentaciju dvojnih bedema u cijelosti s minimalnim invazivnim intervencijama.

– Tračnice po kojima kabina putuje vrlo su uske i traže točkasto temeljenje na velikim rasponima, čime bi se građevinska intervencija unutar bedema dovela na minimum, a time i opasnost od stradavanja vrlo osjetljive zaštićene strukture. Ovo rješenje omogućava promjenu nagiba tračnica, što zahtijeva zatečena konfiguracija terena unutar dvojnih bedema, a da pri tom pod kabine zadrži horizontalni položaj. Brzina kretanja je idealno prilagođena panoramskom razgledavanju i brzini protoka posjetitelja – zaključili su arhitekti Knežević i Lasinović.

Inače, Hrvatski restauratorski zavod dao je nedavno ‘crveno svjetlo’ eskalatoru po idejnom projektu Nikole Bašića, a predloženo je konzerviranje bedema.

FOTO Šibenski arhitekti osmislili novo rješenje za dvostruki bedem! Pogledajte njihov inovativan pristup

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.