Postavljeno 72 km vodoopskrbne i kanalizacijske mreže

Burić ponosan, radovi na aglomeraciji pri kraju, a očuvano je i preko 250 radnih mjesta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U okviru Projekta Aglomeracija Šibenik do sada je postavljeno oko 72 kilometra vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, što predstavlja 87 posto ukupnog plana. Na većini gradilišta u tijeku su završni radovi koji uključuju spajanje priključaka, tlačne probe i uređenje prometnica. U mjesecima koji dolaze uslijedit će postupno otvaranje svih prometnica, rečeno je na današnjem sastanku gradonačelnika Željka Burića s direktorom Vodovoda i odvodnje d.o.o. Franom Malenicom, tehničkim direktorom Željkom Štrkaljem te predstavnicima izvođača radova.

– Cilj Aglomeracije, ali i drugih infrastrukturnih projekata je da omogućimo našim građanima i turističkim djelatnicima uspješan povratak na tržište i oporavak našeg turizma. Izuzetno sam ponosan na naše domaće tvrtke i domaće ljude koji vode ovako ogroman i složen projekt. Isto tako, ponosan sam i na naše sugrađanke i sugrađane koji sve ovo vrijeme svojim strpljenjem i razumijevanjem značajno pridonose mirnom i uspješnom završetku. Svjesni smo da na terenu ne teče sve uvijek glatko, ali svi zajedno napravili smo veliku stvar. Tisuće septičkih jama uz našu obalu odlazi u povijest. Budućim generacijama ostavljamo osamdeset kilometara nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, kilometre uređenih prometnica, nogostupa, javne rasvjete i novih električnih, plinskih i telekomunikacijskih instalacija. I što je u ovom trenutku jako važno – kazao je tom prilikom gradonačelnik Burić te istaknuo kako je zahvaljujući projektu očuvano preko 250 radnih mjesta u privatnom sektoru.

Predstavnici Vodovoda i odvodnje d.o.o. izvijestili su kako se najviše aktivnosti odvija na području užeg centra grada. Izvedeno je 10,3 km mreže, što čini 84 posto ukupnog plana. Paralelno se radi na četiri veća gradilišta.

Radovi u Splitskoj i ulici Vladimira Nazora privode se kraju, a otvorenje prometnice očekuje se u prvim danima veljače. U tijeku je postavljanje kamenih ploča na nogostup čime će taj dio grada dobiti novi, primjereniji izgled.  Započeli su radovi u ulici Ivana Gorana Kovačića (kod samostana sv. Frane). Radovi na tom dijelu su prekinuti zbog arheoloških nalaza, te će biti nastavljeni nakon što konzervatori obrade lokaciju. Napravljen je plan skidanja i vraćanja kamenih ploča na način da se sav stari očuvani kamen stavlja na trg ispred sv. Frane, a nove ploče će se koristiti na prostoru ispred škole i između parkova.

Ulica Matije Gupca završavat će se u tri faze. Donji dio ulice (od Policijske postaje i Zavoda za zapošljavanje prema hostelu Scala) bit će pušten u promet sredinom veljače. Nakon toga slijede radovi na dijelu ulice Matije gupca na spoju s ulicom Jerka Machieda. U tijeku su dogovori s tvrtkom Strabag oko usklađivanja radova s projektom na čvoru Rokići, što će biti treća i posljednja etapa.

Aktivnosti u Crnici također ulaze u završnu fazu. Završeni su radovi u Drvarskoj ulici, ulici Paška Trlaje i Prilaz tvornici. U tijeku je uređenje ulice Stipe Ninića od križanja s ulicom Paška Trlaje prema TEF-u.  U narednim tjednima započet će radovi na posljednjoj dionici u tom dijelu grada. Za promet će privremeno biti zatvorena ulica Ive Zaninovća na samom ulazu u Crnicu iz pravca Doma zdravlja. Svi radovi u Crnici bit će završeni početkom travnja.

– Najveći izazov u preostalom dijelu projekta, a vjerojatno i na cijeloj Aglomeraciji, predstavljaju radovi u ulici Nikole Tesle. Uske ulice ne dozvoljavaju dovoz teške mehanizacije i ograničavaju manevarski prostor. Na terenu može istovremeno raditi samo jedna ekipa. Teren je izuzetno tvrd, a zbog kuća u okruženju ne smiju se koristiti snažniji strojevi. Poseban problem predstavlja i odvoz iskopa koji se u malim pomoćnim vozilima kontinuirano odvozi na Šubićevac, a potom vraća nazad nakon postavljanja cijevi. U uskoj ulici ukopane su sve instalacije što dodatno otežava radove. Zbog svega navedenog, ta je dionica ostavljena za sam kraj projekta – kazao je direktor Vodovoda i odvodnje d.o.o. Frane Malenica te dodao kako se do lipnja ove godine očekuje završetak svih radova u sklopu projekta Anglomeracija Šibenik.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: