Burić najavio projekt eskalatora kroz dvojne bedeme: ‘Šibenska formula za uspjeh je spoj kulture i turizma’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Povodom Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila na tvrđavi Barone održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnima. Na svečanosti su nazočili brojni uzvanici, ministar uprave Ivan Malenica, župan Marko Jelić sa suradnicima, gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima, predstavnici Vukovara, Biograda i Knina, biskup Tomislav Rogić i brojni drugi.

– Živimo u gradu u kojem su rođeni velikani koji su promijenili povijest, a sada moramo gledati prema budućnosti, a ta budućnost su nova bolnica, sveučilište, nastavak razvitka zone Podi, ulaganje u nove škole i to je ono što bi ja kao župan trebao raditi i moja zamjenica, ali i svi ostali koji su uključeni u rad Županije. Naš zadatak je da Šibenik bude konkurentan svima ostalima na obali. Ovo je zadaća svih nas, naših ljudi u Vladi, ali i svih nas na lokalnoj razini – kazao je župan Marko Jelić.

U 30 godina koliko je prošlo od rujanske bitke, Šibenik je doživio veliki preobražaj te je postao grad s novim konturama i vizijom, grad u koji se dolazi i u kojem se ostaje, kazao je predsjednik šibenskog Gradskog vijeća Dragan Zlatović.

Gradonačelnik Željko Burić kazao je, kao uvijek kad su ovakve prilike, da Šibenik ima tri temeljne odrednice svojeg razvoja.

– Sadašnji uspjeh i prosperitet Šibenika je neosporan, ali bilo bi neodgovorno to pripisivati jednom čovjeku. To je rezultat mukotrpnog rada svih koji su sudjelovali u odlučivanju, ali i svih sugrađana iz kulturnog, sportskog, političkog i inog života ove sredine.Kad dođemo na svečanu sjednicu, uvijek se očekuje da se osvrnemo na bitne stvari koje su se dogodile u gradu. Šibenik ne odustaje od svoja tri zacrtana smjera razvoja, gospodarstva, turizma i visokog obrazovanja. Šibenik od gospodarstva ostvaruje 37 posto prihoda, a ne smijemo zaboraviti velike privatne investicije slovenskog Impola u Ražinama i brodogradilišta Iskra Shipyard u Mandalini kao i gospodarsku zonu Podi koja je prava gospodarska, a ne trgovačka zona, u kojoj radi 50 tvrtki s ukupno 1.500 zaposlenih – istaknuo je.

Šibenik svoj razvoj posebno duguje turizmu, a šibenska formula za uspjeh je spoj kulture i turizma. Tvrđave sv. Mihovila i Barone obnovljene su najvećim dijelom europskim novcem, a  nastavljaju se i drugi projekti.

– Nova kulturna i turistička atrakcija koja će zapošljavati ljude na otoku je Centar koralja Zlarin, a mogu najaviti i da će 30. studenog biti obavljen tehnički pregled Tvrđave Sv. Ivana. Najavljujem i projekt eskalatora kroz dvojne bedeme, a intenzivno radimo i na povezivanju žičarom tvrđava Sv. Mihovil i Sv. Ivan – kazao je Burić napominjući kako je napravljen još jedan korak dalje prema organizaciji pravog i besplatnog javnog gradskog prijevoza, ali i osnivaju studija sestrinstva.

Spomenuo je i novu bolnicu, ali i san da sve škole u gradu rade jednosmjenski i imaju cjelodnevni boravak.

– Najviše o tome da će jedna od njih imati čak i bazen. I nisu to prazne sanje, jer na tome se uveliko radi – kazao je.

 

Okupljenima se obratio i ministar Ivan Malenica, koji je došao kao izaslanik Vlade, te je nabrojao sva postignuća u gradu unazad nekoliko godina.

– Blagdan sv. Mihovila dan je kad se posebno dičimo svojom slavnom poviješću i bogatom kulturnom baštinom, a iznad svega svojim ljudima. Od prvog spomena, grad su zadesile brojne nedaće, ali unatoč tome Šibenčani su uvijek gradili i obnavljali. Zahvaljujući jasno definiranim politikama i strateškom pristupu razvoju, u naš grad unazad osam godina uloženoe je preko milijardu i tristo tisuća kuna. Obnovili smo naše tvrđave koje su simbol korištenja EU fondova, otvorili smo Trokut u kojem će stasati brojne buduće generacije IT stručnjaka. Isto tako, uredili smo  staze i otvorili mogućnosti cikloturizma, a gradi se i novi studentski dom kojim će se podići standard i nadamo se privući nove studente u Šibenik – kazao je Malenica.

 

Na svečanoj sjednici uručena su i priznanja Grada Šibenika ovogodišnjim laureatima.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.