Branka Juričev Martinčev otočanima osigurala sufinanciranje troškova gospodarenja otpadom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Odredbe kojima se obvezuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranje prihvatljivih troškova prijevoza otpada s otoka i sufinanciranje troškova izgradnje i opremanja građevina za gospodarenje otpadom na otocima, a koje je iznijela saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev uvrštene su u tekst konačnog prijedloga Zakona o otocima.

Također, na prijedlog zastupnice Juričev-Martinčev obvezuju se javna tijela na donošenje Program mjera kroz Otočni godišnji program za olakšavanje položaja otoka ovisno o njihovoj udaljenosti od kopna i specifičnom položaju.

Do sada su jedinice lokalne samouprave na otocima bile pod velikim financijskim pritiskom za osiguravanje odvoza otpada s otoka što je, nažalost, ponekad rezultiralo odlaganjem otpada na potpuno neprimjerenim mjestima, a i zagađenjem mora.

Ovakvim smjerom, tijela središnje državne vlasti će pokušati, barem donekle, ublažiti visoke financijske obveze jedinica lokalne samouprave zbog specifičnosti svog geografskog položaja.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: