Bivši vozač optužuje ATP za pranje novca kroz prodaju duplih karata i traženje mita za vožnju boljih linija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ante Kero, bivši vozač Autotransporta Šibenik kojemu je prije pola godine otkazan ugovor o radu, tvrdi da određeni ljudi u ATP-u peru novac preko duplih karata koje prodaju putnicima. Upoznao je, kaže, s tim problemom i direktora Branimira Kneza, a ‘okidač’ za iznošenje priče u javnost bila je neisplata godišnjeg odmora na kojeg je imao pravo. Osim optužbi na taj račun, Kero javno proziva i šefa rasporeda i jednog od glavnih prometnika Josipa Brajkovića koji ga je, prema njegovim riječima, tražio tisuću kuna kako bi ga premjestili na bolje linije.

– Prije pola godine dobio sam otkaz u ATP-u, ali plaćenih 48 dana godišnjeg odmora nikad nisam vidio i zato sam odlučio ispričati sve. Da bih vozio bolje ture, tražili su me da im plaćam novac. Došao sam prošle godine u srpnju u ured Josipa Brajkovića koji me je, nakon što sam se vratio iz Rijeke, slao za Dubrovnik samog. Rekao mi je da bih trebao štokod upriti, tisuću kuna jel’ da bih dobio bolje linije, a ja sam rekao da neću. Onda me tražio bar 900 kuna. Odbio sam to učiniti i od tada je sve krenulo nizbrdo da bi me se u konačnici riješili tako što mi nisu produžili ugovor o radu, ispričao je Kero za Šibenski portal.

15321644_1147462871968181_1902040831_o

Brajković, pak, takve navode nije htio komentirati.

– To su gluposti, priče za malu djecu, pa tko bi spao na tako sitan novac? Nemam komentara o tom gospodinu, nemam što reći o njemu, za njega ili protiv njega, on me ne zanima. A što se tiče prodaje duplih karata, prvi put čujem za to i to je sve što imam reći, izjavio je Brajković.

Kero kaže kako on nije jedini – mnoge su vozače tražili novac u zamjenu za vožnju boljih linija.

– Svi koji su dali novce dobili su bolje linije. Mladi gospodin koji je počeo voziti prije par mjeseci, već je na međugradskim linijama, a ja koji sam vozio godinama nisam to mogao dobiti jer nisam htio platiti, govori Kero koji trenutno vozi za drugu firmu i zadovoljan je.

Poslao mu je, tvrdi, poruke koje i danas čuva, a u kojima mu je poručio da ga ‘može biti sram i stid, jer tko si ti da mi sudiš’, na što se, rekao je Kero, Brajković žalio direktoru ATP-a da mu bivši radnik prijeti.

spica-atp-kolodvor-111116-1

Knez mu rekao da će ‘on to riješiti’

– Netom prije otkaza radio sam na lokalnim linijama i razdužio sam obračun karata izdavanih na aparat, drugim riječima predao sam ih. Međutim, slučajno su kod mene ostale karte bjelice iz međugradskih linija koje sam pronašao poslije mjesec dana, a već sam dobio papir da sam ih razdužio. Rekao sam sam sebi ‘ma tko vas šiša, neću vam vraćati kad mi niste platili godišnji, ionako su prazne’. Otišao sam u upravu i rekao Knezu ‘ja sam se naplatio, međugradski obračun je kod mene’. Kad sam mu dao serijske brojeve karata kao dokaz, shvatio je da nisu razdužene odnosno da ih nisam predao. Da su mi platili godišnji, bio bih ih razdužio, ali po papirologiji ja sam predao sve. Tu se razotkrilo i puno drugih karata koje nisu razdužene, jer je firma naručivala duple karte. Oni su na obračunu naručivali po 50 bjelica istog broja, pa su ih davali nama da ih trošimo, a novce su stavljali sebi u džep i sve zataškali, tvrdi Kero.

Policiji, dodaje, nije još ništa prijavio jer mu je Knez na sastanku rekao da će ‘on to riješiti’.

– Uzeo bih i odvjetnika ako treba, jer su mi počeli prijetiti iz obračuna da neću mirno spavati. Ja sam im dokazao da sam u pravu, a sad ću opet ako treba pravno dokazati da su krali novac, uzimali ga i stavljali sebi u džep. Imam sve serijske brojeve bjelica, Knez ih je provjerio i vidio da su rađene duplo, govori.

autobus atp stanica kolodvor 190416 1

Telefonske prijetnje nakon novinarskog poziva

Direktor ATP-a Branimir Knez, poručuje da bi ‘ako gospodin ima takvih saznanja, bilo dobro da ide sa mnom na policiju’.

– Ako ima saznanja po pitanju eventualnog kriminaliteta, najbolje bi bilo tražiti pomoć policije. Ja u pravilu s novinama ili medijima kontaktiram jedino po pitanju reklame i promidžbe, a ovo što gospodin Kero priča mi je malo čudno, ne znam s čim je ponukan. Neka izađe u medije ako misli da je to u redu. Ali ako je to ono što ja pretpostavljam da jest, mislim da će na kraju on biti krivično gonjen, jer očito je on radio onda neke malverzacije. Ne izlazim u javnost s takvim stvarima, imaju mehanizmi pravne države i neka se njima obrati. Nisam ga ni zatekao u posljednje vrijeme u firmi, odgovara Knez.

Upravo u trenutku kada smo ponovno kontaktirali Kera kako bi saznali je li prijavio policiji moguće malverzacije i je li istina da s direktorom firme nije razgovarao u posljednje vrijeme, Knez je nazvao bivšeg radnika ATP-a.

– Zvao me sad i rekao da će me prijaviti policiji, da ja njega ucjenjujem. Nije ovako pričao sa mnom u ponedjeljak kad smo se našli na sastanku, a ako ne možemo na lipe, onda ćemo na ružne. Okrenuo je priču sada i pokušao me zastrašiti. Sastali smo se u ponedjeljak u vezi tih bjelica i općenito pričali i o radu ATP-a, korupciji i uzimanju novca. On štiti Josu Brajkovića. Sa mnom je do sada lijepo razgovarao, a sada ružno. Svim silama želi zaštiti njih da su oni svi ispravni, a ja sam u krivu, priča nam Kero i šalje presliku SMS poruka kao dokaz.

slika12slika

Nakon telefonskog razgovora s Knezom, Kero je otišao u najbližu policijsku postaju u Kninu gdje trenutno boravi.

– Bio sam u policiji, obavio razgovor, ali čekam 15 sati jer to moram prijaviti krim policiji. Kada sam priču ispričao policajcu u postaji, rekao mi je da su to čvrsti dokazi, a da me ovi dolje samo pokušavaju zastrašiti, zaključuje Kero.


Pratite nas i na društvenim mrežama: