Ovoj cikloni rado ćemo zapjevati 'Bella Ciao'

‘Bella’ kao logična završnica 2020. – jugo, kiša, plima i toplina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Do kraja godine nećemo se ‘zime nazimiti’ jer okreće na jugo i potrajat će skroz do kraja ove ni malo normalne godine. Ciklona koja već sada spušta tlak zraka, a u samo dan i pol srušit će ga i za 30 hektopaskala, snažno će utjecati na Europu, a rijetkost je da i europske ciklone dobiju ime. Zbog snage vjetra i kiše koju donosi ova ciklona je od Met Office-a, nacionalne meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva, dobila lijepo ime Bella. To je i jedino lijepo što s njom dolazi. Uz pad tlaka i utjecaj na meteoropate koji će postati razdražljivi, jugozapadnjak i jugo jačat će na olujno i orkansko. Udari vjetra nerijetko će biti i preko 100 kilometara na sat u višem gorju, a moguće i ponegdje na moru stvarajući visoke valove, mjestimice i plaveći rive i obale, te uzrokovati prekide u pomorskom prometu. Već će krajem dana vjetar će slabjeti, no oprez će u dijelovima zemlje biti potreban i dalje. Primjerice jug zemlje će sljedećih nekoliko dana biti najkišovitiji. Očekivana obilna oborina lokalno može uzrokovati bujične i urbane poplave, dok bi topljenje snijega moglo potaknuti porast vodostaja naših rijeka.

Na šibenskom je području jutros pretežno oblačno uz umjeren istočni vjetar. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici 9 °C, na Žirju 8, u Jezerima 7, u Šibeniku, Primoštenu, Murteru i Pirovcu 6, u Vodicama i Skradinu 5, u Bilicama i Oklaju 4, u Drnišu 3, a u Kninu i na Promini 1 °C.

Na srednjem Jadranu danas jako i olujno jugo i južni vjetar koji mogu na otvorenome moru podići valove i do 5 metara, a navečer će okrenuti na jugozapadnjak. Kiša će osobito padati u drugom dijelu dana, ponegdje uz grmljavinu, a obilnija će biti u unutrašnjosti Dalmacije. Uz jaku južinu i mjestimice kraća sunčana razdoblja temperatura poslijepodne između 10 i 15 °C.

Na Jadranu i u nastavku ovoga tjedna kišovito, ponegdje s obilnom kišom, mjestimice i grmljavinom, a moguće su i poplave. U najtopliji utorak još jak južni i jugozapadni vjetar, zatim će postupno slabjeti.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRT


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.