Prirodni proces

Analiza uginulih riba u NP ‘Krka’ pokazala da nema razloga za zabrinutost

FOTO NP Krka
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zaposlenici Javne ustanove Nacionalni park ‘Krka’ početkom listopada primijetili su jedinke uginulih riba na obalama Krke, između Skradinskog buka i Skradinskog mosta.

Osim na području Parka, nekoliko uginulih jedinki uočeno je i na području izvan Nacionalnog parka, a JU je  po saznanju poduzela potrebne mjere te izuzete jedinke poslala na Veterinarski zavod u Zagreb kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Rezultati analiziranih primjeraka uginule ribe pokazali su da razloga za zabrinutost nema.

– Izvještaj Zavoda za javno zdravstvo pokazao je da je razina kisika u vodama Krke uredna a Izvještaj Veterinarskog zavoda u Zagrebu potvrdio je da ribe nisu uginule uslijed bolesti ili trovanja. Zaključak je da je pomor ribe uzrokovan prirodnim procesom. Naime, uslijed dugotrajnih velikih vrućina i visoke temperature vode obilna kiša i nagli prodor hladne vode šokirao je ribe uslijed čega su neke jedinke uginule. Praćenjem stanja na terenu nije zabilježeno uginuće novih jedinki riba te možemo reći da se radi o izdvojenom slučaju -priopćili su iz NP ‘Krka’.

Ovaj primjer još jednom pokazuje utjecaj kojeg klimatološke promjene imaju na svakodnevni život te razmjere njihovih razarajućih posljedica. Sve promjene koje se događaju u prirodi uzrokovane klimatskim promjenama, neodrživom eksploatacijom prirodnih dobara, onečišćenjem, potresima i drugim prirodnim fenomenima pozivaju na hitnu reakciju i prevenciju.

Upravo zbog važnosti da čovjek djeluje odmah, JU ‘NP Krka’ od svog osnutka, na temelju podataka prikupljenih monitoringom i znanstvenih dokaza, provodi mjere održivog upravljanja, ukazuje na promjene koje se događaju u Parku, kao i na potrebne prilagodbe kako bi se zaštitili svi ekosustavi i bioraznolikost.

O svim promjenama i aktivnostima u Parku javnost je redovito i na vrijeme obaviještena, a dodatno se provodi i edukacija o, primjerice, potrebi suzbijanja invazivnih vrsta u Parku, uz pomoć lokalnog stanovništva, volontera i znanstvenika.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.