" "
Više

    " "

    FOTO: Diplomirani ekonomisti prekvalificiraju se u ugostitelje

     

    Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem mjeseca studenog ove godine posao u Šibensko-kninskoj županiji traži 470 osoba sa završenom višom školom, prvim stupnjem fakulteta, te 467 osoba sa završenim fakultetom, akademijom, završenim magisterijom i doktoratom. Kao i na razini Hrvatske, i u našoj županiji prednjače nezaposleni diplomirani ekonomisti i pravnici.
    pou333
    Dakle, u županiji imamo skoro tisuću visoko obrazovanih ljudi koji ne mogu naći stalno zaposlenje. Jedno od rješenja, prema kojem se u zadnje vrijeme okreće sve više građana, je i prekvalifikacija, zapravo polaženje šestomjesečnih programa koje zajedno provode Hrvatski zavod za zapošljavanje i Pučko otvoreno učilište Šibenik. Na tečaju koji je dovršen prošlog tjedna, 21 osoba se prekvalificirala za deficitarna zanimanja konobara, kuhara, pekara i slastičara. Među njima su i dvije  žene s diplomom ekonomskog fakulteta, a prekvalificirale su se u slastičarku i kuhara, jer posla u svojoj struci nisu  mogle naći.
    – Prošlog tjedna održan je završni ispit iz prakse, na kojem je 21 polaznik prekvalifikacija pokazao što zna pred komisijom. Dakle, sami su skuhali jela koja je od njih tražila komisija, a konobari su pokazali što su naučili u ovih šest mjeseci koliko je trajao program – kaže Miranda Kalauz, voditelj obrazovanja u POU Šibenik, članica komisije uz Nedjeljka Stančića, zaduženog za konobare i Ljiljanu Vukov, mentoricu pekarstva i slastičarstva.
    Najmlađi polaznik programa koji je stekao novu diplomu i novo zanimanje imao je 30 godina, a najstariji 50-ak.

    pou555– Polaznici su uglavnom bili završeni frizeri, cvječari i iz drugih zanimanja koja nisu tražena na tržištu rada, a konobari, kuhari, pekari i slastičari su i dalje deficitarna zanimanja u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj- kaže Miranda Kalauz.
    Većina polaznika odmah će naći posao, samo se čekalo primanje diplome. Jedan od polaznika otvorit će konobu.
    – Imam svoj prostor u Rogoznici, pa sam se odlučio prebaciti u ugostiteljske vode, kao prometni tehničar nisam mogao pronaći posao u svojoj struci – kaže Mladen Ninić.
    pou222
    Na završnom usmenom ispitu uhvatili smo Ivanu Prolić, koja također samo čeka diplomu, posao je već čeka.
    – Ova mi je diploma bila potrebna da mogu stupiti u stalni radni odnos. Nije više bilo smisla čekati, sa zanimanjem tehničara u žlejezničkom prometu  nisam mogla naći stalan posao- kaže Ivana Prolić.
    Novi program prekvalifikacija za deficitarna zanimanja u POU Šibenik krenut će najvjerojatnije u ožujku 2015. godine.

    PRIČA VODIČANKE SNJEŽANE GRGUREV

    Jedna od dvije visokoobrazovane osobe koja se nedavno prekvalificirala na Pučkom učilištu Šibenik je i Vodičanka Snježana Grgurev, inače diplomirana ekonomistica.
    – Sad sam se prekvalificirala u kuharicu. Ekomoniju sam završila još u ratno vrijeme, ali, eto, nizom nesretnih i nespretnih okolnosti, da ih tako nazovem, nisam pronalazila posla u struci. Što zapravo i ne čudi, diplomirani ekonomisti su suficitarno zanimanje u cijeloj državi. Tako da sam odlučila ne čekati priliku, već je ugrabiti sama, pa sam skupa sa suprugom, inače hrvatskim braniteljom, otvorila fast food restorančić u Vodicama. Kako mi suprug uskoro odlazi u mirovinu, za voditi fast food ipak mi je trebalo neko drugo, adekvatnije zanimanje. Tako sam se prekvalificirala za kuharicu. Mogu reći da mi je žao što to nisam napravila i ranije. Nije baš da se moj sadašnji posao može nazvati adekvatnim za diplomiranu ekonomisticu, ali, kad bolje pogledate, nije ni daleko od toga, turizam je najvažnija gospodarska grana u Vodicama – kaže Snježana Grgurev.
    Preporučila bi svima prekvalifikaciju i program Pučkog otvorenog učilišta.
    – Kako sam već rekla, ima tamo na učilištu puno zanimljivih programa, ne radi se samo o prekvalifikacijama, može se štošta toga zanimljivog pronaći za naučiti, što može bitno olakšati pronalazak posla – kaže Snježana Grgurev.
    Sličnu priču kao i Snježana ima i Josipa Roman, također diplomirana ekonomistica
    – Josipa je također diplomirana ekonomistica, koja je također pokrenula obiteljski posao, pa se prekvalificirala u slastičarku- kaže Miranda Kalauz iz POU Šibenik.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...