" "
Više

    " "

    ‘Nažalost, nisam jedini koji ne radi u svojoj struci. Ali, živjeti se mora’

     

    Mladi na prostoru cijele balkanske regije dijele slične životne sudbine. Neki od njih su obrazovani i ambiciozni, ali su svoje zaposlenje umjesto u struci morali potražiti na drugim pozicijama i poslovima. Tako danas programeri rade kao konobari, a diplomirani inženjeri kao trgovci mobitelima.

    ”Hrvatska” situacija u kojoj je pronaći posao u struci ravno dobitku na lutriji karakteristična je za cijeli Balkan. Iskustva su ista, samo su prostori različiti.

    Iako je uvriježeno da programeri u regiji najlakše dolaze do posla, realnost pokazuju drugačiju sliku.

    Hajro Mrkulić iz Podgorice po struci je programer, ali zbog nedostatka posla radi kao konobar.

    “Završio sam primijenjeno računarstvo na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici. Trenutno radim kao konobar u jednom kafiću. Vlada velika kriza oko novih radnih mjesta, ali živjeti se mora”, rekao je Mrkulić, pišeKlix.ba.

    “Nažalost, nisam jedini koji ne radi u svojoj struci. Ima puno doktora, inženjera, programera koji jednostavno ne rade u svojoj struci, ne mogu pronaći posao, pa su primorani raditi nešto drugo, kako bi sebi omogućili normalan život”, rekao je.

    Mladen Zdilar iz Hrvatske nalazi se u istim problemima. On već godinama radi kao poštar, iako je paralelno s poslom završiti Fakultet prometnih znanosti. Unatoč VSS-u premještaj bolju radnu poziciju još uvijek nije dobio.

    “Očekujem kako ću uskoro dobiti bolju poziciju u pošti s obzirom da sam dobio diplomu. Zasad sam na terenu i raznosim poštanske pošiljke, pisma, uplatnice i pakete. Na posao poštara sam naviknuo, plaća je redovna, iako nije dovoljna za sve potrebe moje obitelji, no bit će bolje”, kaže Zdilar koji od svog hobija, fotografirajući vjenčanja, zaradi dodatno za visoke troškove podstanarstva u Zagrebu.

    I Samit Payaziti (27) iz Skoplja radi kao konobar. On je prije dvije godine diplomirao na Pedagoškom fakultetu i trenutno radi kao konobar u jednom od tamošnjih restorana.

    Za sebe kaže da je “konobar s diplomom” i da nema priliku da radi kao nastavnik, što mu je životna želja i za što se školovao.

    IZVOR: danas.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...