Više

    Od 22. do 26. srpnja

    14. Međunarodni festival animacije i stripa Supertoon: U Šibeniku će gostovati 90 svjetskih autora a moći će se pogledati preko 200 filmova

     

    Ususret ljetu podsjećamo na nadolazeće, 14. izdanje Međunarodnog festivala animacije i stripa Supertoon koji od 2010. godine predstavlja filmove i autorske stripove u pitoresknom Šibeniku. Nastavljajući tradiciju suradnje s brojnim međunarodnim i regionalnim autorima, ovogodišnje izdanje Supertoona ugostit će preko 90 sudionika iz cijeloga svijeta, koji će doprinijeti bogatom programu i popratnim aktivnostima Festivala.

    U sklopu natjecateljskog programa, od 22. do 26. srpnja 2024. godine, bit će prikazano više od 200 najnovijih i najuzbudljivijih kratkih animiranih filmova iz cijelog svijeta. Projekcije filmova održat će se na tri lokacije – otvorenim kinima “Mala loža”, “Gorica” i “Đardin”. Po običaju, očekujemo dinamičan presjek publike koju čine filmski profesionalci, znalci i entuzijasti, uz podršku lokalne šibenske publike, njihovih prijatelja, gostiju i turista.

    Osim filmskog, Festival nudi bogat stripovski program koji će biti predstavljen u Galeriji Sv. Krševana, a za vrijeme trajanja festivala bit će izložena čak 33 stripa raspoređena u tri natjecateljske kategorije. Prošle godine je otvorena nova lokacija festivalskog centra u Kući za umjetnost Arsen, gdje će se održati niz popratnih programa u raznim formatima poput programa Q&A s animatorima (sesija), ali i neformalnih okupljanja autora i posjetitelja. Festivalskim lokacijama u staroj gradskoj jezgri pridružuju se već poznate ex Galerija Matija i Gradska knjižnica.

    Na natječaj koji je objavljen u prosincu prijavljeno je sveukupno više od 1200 kratkih animiranih filmova i 50-ak recentnih stripova. Naši organizatori obavili su selekciju i razvrstane su kategorije koje možete pratiti na sljedećim lokacijama:

    GRANDTOON – KRATKI ANIMIRANI FILMOVI – 22 filma / Supertoonova glavna konkurencija predstavit će na otvorenom kinu “Mala Loža” neke od najboljih kratkih animiranih filmova iz Hrvatske i cijelog svijeta, koje su snimili, u posljednje dvije godine, vrhunski filmaši i renomirani studiji za animaciju.

    STUDENTSKI ANIMIRANI FILMOVI – 34 filma / Buduće zvijezde animacije iz različitih sveučilišta i umjetničkih škola diljem svijeta pokazuju nam na otvorenom kinu “Mala Loža” kako se osjećaju i razmišljaju o onome što se događa u svijetu oko njih, kao i unutar njih.

    SUPERTUNE – ANIMIRANI GLAZBENI SPOTOVI – 41 film-glazbeni spot / Najzastupljenija i najpopularnija kategorija animiranih glazbenih spotova na bilo kojem festivalu animacije u svijetu, Supertune donosi 45 videa nekih od najvećih svjetskih glazbenih izvođača, kao i uzbudljivih indie rock i novih glazbenika.

    ANIMIRANI FILMOVI ZA DJECU – PLANKTOON – 35 filmova / Pobrinuli smo se da u ovoj kategoriji damo sve od sebe, jer dobro znamo da Šibenik ima najveću populaciju iskusnih mladih filmofila i filmskih kritičara u Hrvatskoj. Zato ćemo im prikazati samo najzabavnije i najprovokativnije filmove na stepenicama kina na otvorenom “Gorica” – koje ne mogu vidjeti nigdje drugdje!

    Animirane filmove žirirat će nagrađivana LUCIJA MRZLJAK, hrvatska redateljica animiranih filmova i umjetnica ilustracije iz Hrvatske, zatim, ANA NEDELJKOVIĆ, likovna umjetnica, redateljica, animatorica i pedagoginja s doktoratom umjetničke prakse iz Srbije, te diplomirani slikar, samouki animator SASHA SVIRSKY iz Rusije.

    Žiri ovogodišnjih stripova čine urednica časopisa Megafon, organizatorica festivala stripa u Sloveniji (Festival stripa Tinta Ljubljana, Festival of Fantasy and Comics Grossmann, Celje Comic Festival) i voditeljica svog talk show-a, sociologinja, koja se stripom počela baviti 2013. – PIA NIKOLIĆ iz Ljubljane, također, multi-track umjetnik, autor stripova, kustos izložbe, urednik i glazbenik PAKITO BOLINO iz Francuske, i GORAN DUPLANČIĆ, strip autor, znanstvenik, teoretski fizičar na Institutu Ruđer Bošković, koji se okreće svojoj prvoj ljubavi – stripu 2007.godine.

    U “Đardinu”, u Perivoju Roberta Visianija će se, osim programa Q&A sa strip autorima, i dalje odvijati veliki sajam stripa na otvorenom, dok će se navečer posjetitelji festivala i slučajni prolaznici moći opustiti uz DJ nastupe i osvježenje festivalskog bara.

    Uz dječje radionice animacije PLANKTOON A, koje će biti pod vodstvom Božidara Trkulje i Alma Mimica, održavat će se i dječja radionica stripa PLANKTOON C, koju će voditi Tihomir Tikulin Tico. Naime, ovogodišnji novitet je radionica VJ animacije pod nazivom “Animirani ritmovi”! Voditelji su Antonija Veljačić i Leo Hekman (poznatiji kao D-Gree).

    Izložba STRIP-MOBILI, inovacija koja spaja stripove s iskustvom mehaničkih i optičkih igračaka, Irene Jukić Pranjić otvorit će se u galeriji Matija na prvi dan festivala u 19 sati , a bit će izložena i dostupna javnosti do kraja našeg festivala.

    Projekt NEBITNINA, makedonskih autora, moći će se razgledati u “Đardinu” tijekom trajanja festivala. Također, najnovija ovogodišnja inovacija je festival u sklopu našeg festivala, gdje se pak radi o projekciji animiranih filmova u trajanju od samo 7 sekundi! Povrh toga, Pakito Bolino, će nam prezentirati filmsko/muzički program. Sav ovaj popratni program možete uživati u hladu “Đardina”.

    Nives Sertić i Partizanska Štampa potpisuju ovogodišnji vizualni identitet u suradnji s polaznicima tiskarske radionice.

    Ulaz na sve programe festivala je besplatan, a više detalja o programu ovogodišnjeg Supertoona možete naći na službenoj stranici festivala.

    Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa organiziran je kao i uvijek uz financijsku podršku i ove godine zaslužni su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Marko Perišić prvak Hrvatske u hrvanju, Ana Lucija...

    Tri medalje osvojili su članovi Hrvačkog kluba Šibenik na Prvenstvu Hrvatske u hrvanju slobodnim stilom za početnike održanom u Vrbovcu, u konkurenciji 400 natjecatelja....

    Solaris u trećoj četvrtini vodio protiv moćnog srpskog...

    Vaterpolisti Solarisa odigrali su još jednu jako dobru partiju u Regionalnoj ligi, ali nakon Crvene zvezde nisu uspjeli uzeti još jedan veliki skalp. Bodove...

    DOŠK i Dinara autoritativno otvorili ŽNL

    Dinara i DOŠK upisali su uvjerljive pobjede na otvaranju nove sezone Županijske nogometne lige. Kninjani su pod tvrđavom sa 4:1 svladali Rudar i tako...

    U Kninu ga zaustavila policija, napuhao skoro 2...

    Policijski službenici su u petak, nešto prije ponoći u Kninu,  zaustavili 46-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom šibenskih registracija i to pod utjecajem...

    NAJNOVIJE

    Marko Perišić prvak Hrvatske u hrvanju, Ana Lucija Višnjić viceprvakinja, Mate Bura brončani

    Tri medalje osvojili su članovi Hrvačkog kluba Šibenik na Prvenstvu Hrvatske u hrvanju slobodnim stilom za početnike održanom u Vrbovcu, u konkurenciji 400 natjecatelja....

    Solaris u trećoj četvrtini vodio protiv moćnog srpskog sastava, gosti susret prelomili u završnici

    Vaterpolisti Solarisa odigrali su još jednu jako dobru partiju u Regionalnoj ligi, ali nakon Crvene zvezde nisu uspjeli uzeti još jedan veliki skalp. Bodove...

    DOŠK i Dinara autoritativno otvorili ŽNL

    Dinara i DOŠK upisali su uvjerljive pobjede na otvaranju nove sezone Županijske nogometne lige. Kninjani su pod tvrđavom sa 4:1 svladali Rudar i tako...

    U Kninu ga zaustavila policija, napuhao skoro 2 promila

    Policijski službenici su u petak, nešto prije ponoći u Kninu,  zaustavili 46-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom šibenskih registracija i to pod utjecajem...