Više

    Skradinska tradicija

    Riblja kuhinja kakve nema nigdje drugdje: Tome Računica od zaborava čuva jela zbog kojih mu dolaze gurmani iz cijelog svijeta

     

    Ovo je priča o morskom životu jezera i jelima od namirnica iz triju voda šibenskog zaleđa kako ih priprema chef skradinskog restorana Cantinetta.
    Skradin sa svojim zaleđem čini jedinstven prostor brda i zaleđa, rijeke Krke, Prukljanskog jezera i mora, gdje se isprepleće nekoliko klimatskih mikrozona koje su pridonijele razvoju jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta. Prema nekim istraživanjima, zbog te konfiguracije (i entropije) život buja višestruko brže nego na drugim područjima u svijetu – piše Dobra hrana.

    Samo jezero je specifično jer se sastoji od tri vrste vode: na vrhu je slatka, u sredini bočata, a na dnu je more izrazitog saliniteta ribe i drugih stanovnika jezera. Ovisno o obali, dubine su različite – u sjevernom i južnom dijelu prosječno četiri metra, a u srednjem dijelu do 25 metara.

    U bočatom sloju jezera žive čokalice, male ribice slične gavunima ili inćunima, ugodan su zalogaj kojim se može početi obrok ili nešto “čoknuti” da bi se mogla popiti čaša debita – jednostavno se brzinski pofrigaju, malo posole i jedu rukom. Posebna su delicija sipice, male sipe koje se gotovo žive bace na zagrijano ulje i prže uz malo podlijevanja vinom dok ne “puknu” i ne dobije se crni šug, a one veće se znaju napraviti na crni rižot ili jušno sa slanutkom, ošmugljem (rošpa), travom nalik na šparogu ili divljim šparogama.

    Cipal, brancin i orada iz jezera jako su cijenjeni i iznimnog su okusa. Peku se na gradelama, veći se primjerci znaju lešati, a posebno je zanimljiva starinska juha od ciplja u duplo (ili u tisno) – kako nam objašnjava Tome Računica, chef skradinskog restorana Cantinetta: “Ovo nije bila juha za bolesnika jer je bila prejaka, nego si je jeo kada se bumbilo i tulumarilo, pa bi je izio da dođeš sebi”. Chef Tome već je godinama jedan od predvodnika inicijative povratka izvornim receptima i namirnicama, trenda kojem se danas sve više priklanjaju vodeći chefovi i u nas i u svijetu.

    Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Zakačile se Vučemilović i bivša premijerka, pljušte gadne...

    U Sabor je ušla na listi Suverenista, a onda, unatoč odluci čelnih tijela te stranke i predsjednika Marijana Pavličeka, ipak odlučila podržati Plenkovićev HDZ...

    Europarlamentarac Valter Flego u posjeti kod župana Jelića

    Župan Marko Jelić ugostio je danas u svom uredu hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, Valtera Flegu. Župan Marko Jelić i hrvatski zastupnik u devetom sazivu...

    U srijedu u Knjižnici predavanje povjesničara Marinka Šiška

    U Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u srijedu, 15. svibnja u 19 sati bit će održano predavanje ‘Šibenik 19. stoljeća i Šibenčani u očima stranaca’...

    U Njivicama se sudarila četiri motorna vozila

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se oko 16 sati na Jadranskoj magistrali u blizini Šibenskog mosta dogodila prometna nesreća u kojoj su sudjelovala...

    NAJNOVIJE

    Zakačile se Vučemilović i bivša premijerka, pljušte gadne uvrede: ‘Dežurna alapačo, ovo je jedino po čemu te pamte!‘

    U Sabor je ušla na listi Suverenista, a onda, unatoč odluci čelnih tijela te stranke i predsjednika Marijana Pavličeka, ipak odlučila podržati Plenkovićev HDZ...

    Europarlamentarac Valter Flego u posjeti kod župana Jelića

    Župan Marko Jelić ugostio je danas u svom uredu hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, Valtera Flegu. Župan Marko Jelić i hrvatski zastupnik u devetom sazivu...

    U srijedu u Knjižnici predavanje povjesničara Marinka Šiška

    U Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u srijedu, 15. svibnja u 19 sati bit će održano predavanje ‘Šibenik 19. stoljeća i Šibenčani u očima stranaca’...

    U Njivicama se sudarila četiri motorna vozila

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se oko 16 sati na Jadranskoj magistrali u blizini Šibenskog mosta dogodila prometna nesreća u kojoj su sudjelovala...