Više

    Skradinska tradicija

    Riblja kuhinja kakve nema nigdje drugdje: Tome Računica od zaborava čuva jela zbog kojih mu dolaze gurmani iz cijelog svijeta

     

    Ovo je priča o morskom životu jezera i jelima od namirnica iz triju voda šibenskog zaleđa kako ih priprema chef skradinskog restorana Cantinetta.
    Skradin sa svojim zaleđem čini jedinstven prostor brda i zaleđa, rijeke Krke, Prukljanskog jezera i mora, gdje se isprepleće nekoliko klimatskih mikrozona koje su pridonijele razvoju jedinstvenog biljnog i životinjskog svijeta. Prema nekim istraživanjima, zbog te konfiguracije (i entropije) život buja višestruko brže nego na drugim područjima u svijetu – piše Dobra hrana.

    Samo jezero je specifično jer se sastoji od tri vrste vode: na vrhu je slatka, u sredini bočata, a na dnu je more izrazitog saliniteta ribe i drugih stanovnika jezera. Ovisno o obali, dubine su različite – u sjevernom i južnom dijelu prosječno četiri metra, a u srednjem dijelu do 25 metara.

    U bočatom sloju jezera žive čokalice, male ribice slične gavunima ili inćunima, ugodan su zalogaj kojim se može početi obrok ili nešto “čoknuti” da bi se mogla popiti čaša debita – jednostavno se brzinski pofrigaju, malo posole i jedu rukom. Posebna su delicija sipice, male sipe koje se gotovo žive bace na zagrijano ulje i prže uz malo podlijevanja vinom dok ne “puknu” i ne dobije se crni šug, a one veće se znaju napraviti na crni rižot ili jušno sa slanutkom, ošmugljem (rošpa), travom nalik na šparogu ili divljim šparogama.

    Cipal, brancin i orada iz jezera jako su cijenjeni i iznimnog su okusa. Peku se na gradelama, veći se primjerci znaju lešati, a posebno je zanimljiva starinska juha od ciplja u duplo (ili u tisno) – kako nam objašnjava Tome Računica, chef skradinskog restorana Cantinetta: “Ovo nije bila juha za bolesnika jer je bila prejaka, nego si je jeo kada se bumbilo i tulumarilo, pa bi je izio da dođeš sebi”. Chef Tome već je godinama jedan od predvodnika inicijative povratka izvornim receptima i namirnicama, trenda kojem se danas sve više priklanjaju vodeći chefovi i u nas i u svijetu.

    Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Mladi iz šibenske biskupije družili se u...

    Ovogodišnji susret mladih Šibenske biskupije održan je 27. travnja u prostorijama Katoličke osnovne škole, i to kao priprava za predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži...

    Tuga s juga: Kakva sezona, takav i kraj...

    Šibenka je odigrala svoju posljednju utakmicu u sezoni. A završila ju je, rekli bismo očekivano, 86:75 porazom na jugu Hrvatske od Dubrovnika, koji je...

    Tjedan pred nama donosi bogat program u šibenskom...

    U tjednu pred nama u kazalištu pogledajte gostujuću predstavu 'Privatni životi' a početkom svibnja poslušajte Opéru français – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i...

    ‘Uhvatite’ dizajnersku haljinu na aukciji jer sva sredstva...

    Izbor za Najljepšu Mamu Hrvatske i ove godine ima humanitarni karakter. Naime, u finalu koje se održava u Šibeniku 4. svibnja, će biti održana...

    NAJNOVIJE

    FOTO Mladi iz šibenske biskupije družili se u prostorima Katoličke osnovne škole

    Ovogodišnji susret mladih Šibenske biskupije održan je 27. travnja u prostorijama Katoličke osnovne škole, i to kao priprava za predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži...

    Tuga s juga: Kakva sezona, takav i kraj za Šibenku

    Šibenka je odigrala svoju posljednju utakmicu u sezoni. A završila ju je, rekli bismo očekivano, 86:75 porazom na jugu Hrvatske od Dubrovnika, koji je...

    Tjedan pred nama donosi bogat program u šibenskom kazalištu

    U tjednu pred nama u kazalištu pogledajte gostujuću predstavu 'Privatni životi' a početkom svibnja poslušajte Opéru français – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i...

    ‘Uhvatite’ dizajnersku haljinu na aukciji jer sva sredstva idu za divnu svrhu

    Izbor za Najljepšu Mamu Hrvatske i ove godine ima humanitarni karakter. Naime, u finalu koje se održava u Šibeniku 4. svibnja, će biti održana...