" "
Više

    " "

    U znaku Orašara

    Studeni i prosinac u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku

     

    Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku najavljuje božićnu čaroliju u prosincu. Počela je prodaja ulaznica za kazališnu predstavu Orašar u izvedbi Kazališta Marin Držić iz Dubrovnika. Planirane su četiri izvedbe krajem godine, a blagdanska čarolija u šibenskom Kazalištu koju sa sobom donosi Orašar počinje već u nedjelju, 20. studenog, za kada povodom Svjetskog dana djece, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku i ured Međunarodnog dječjeg festivala najavljuju likovnu radionicu za djecu – izrađivat će se plakati na temu književnog i kazališnog klasika – Orašara.

    – Manjak  financijskih sredstava koji je u uvjetima ekonomske i energetske krize snašao više-manje sve djelatnosti u kulturi Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku nije prihvatilo kao opravdanje za ne raditi ništa, malo i tek toliko da se vrata kazališta ne zatvore, već kao izazov da pronađe model kojim će svojoj publici svih uzrasta osigurati još jednu sezonu kvalitetnog kazališnog programa. I vjerujem da smo u tome uspjeli – uvjeren je ravnatelj šibenskog HNK, Jakov Bilić.

    Prodaja ulaznica za Orašara u Šibeniku

    Počela je prodaja ulaznica za predstavu Orašar u izvedbi Kazališta Marin Držić iz Dubrovnika. Isto kazalište koje je nedavno oduševilo publiku šibenskog HNK izvedbom predstave Nora – kuća lutaka. Ulaznice za Orašara mogu se kupiti online preko internetske stranice Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku ili na blagajni kazališta u radno vrijeme. Planirane su četiri izvedbe u srijedu, 28. prosinca, u 11 i 19 sati, te u četvrtak, 29. prosinca, u 11 i 13 sati.

    Dubrovački Orašar blagdanska je bajka s kazališnih dasaka namijenjena cijelim obiteljima. Riječ je o dramsko – plesnoj predstavi po predlošku njemačkog pisca E.T.A. Hoffmanna u kojoj sudjeluje deset glumaca i pedeset plesača od 6 do 16 godina. Kazališnu bajku koja u Šibensko kazalište stiže s juga Hrvatske režirao je Paolo Tišljarić, ujedno i ravnatelj dubrovačkog teatra koji potpisuje i bajkovitu scenografiju i kostime.

    – Naša se predstava u koprodukciji s baletnim odjelom Umjetničke škole Luke Sorkočevića, u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića, na nov i neobičan način igra s originalnim Hoffmannovim zapletom. Naša je adaptacija namijenjena i malima i velikima, svi će u njoj moći naći nešto za sebe, ako je budu gledali otvorenih očiju i srca. Kao što na kraju predstave kaže Marie: ‘Te čarobne stvari mogu vidjeti samo oni, koji za to imaju oči. Vi ste ih vidjeli, djeco, zar ne?’ – stoji u objavi dubrovačkog kazališta na račun Orašara, klasika svjetske književnosti koji ne prestaje oduševljavati u bilo kojem obliku.

    Radionica za djecu u Kazalištu

    Čekajući kraj prosinca i Orašara, šibenski teatar i ured Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku organiziraju radionicu za djecu koja će se održati u nedjelju, 20. studenog, od 10 do 12 sati u Kazalištu. Napravi svoj plakat za Orašara naziv je radionice u sklopu koje će djeca u grupama ili individualno na kazališnoj pozornici raznim likovnim tehnikama prilagođenoj njihovoj dobi izrađivati svoj plakat. Radionica je namijenjena djeci vrtićke dobi i učenicima nižih razreda osnovne škole.

    – Na ovaj ćemo način dati svoj obol obilježavanju Svjetskog dana djeteta i to na način tipičan za Međunarodni dječji festival. Plakati koje će djeca raditi bit će izloženi 28. i 29. prosinca, tijekom gostovanja predstave Orašar u kazalištu tako da će ih tih dana moći vidjeti svi posjetitelji našeg kazališta – poručili su iz MDF-a.

    Ujedinjeni narodi proglasili su Svjetskim danom djece 20. studeni, danom posvećenom djeci,  kada je 1989. Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. Konvencija je potpisana od strane 196 zemalja i prvi je dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu.

    Radionica je besplatna no potrebne su prethodne prijave zbog što bolje pripreme radionice, a prijaviti se može na e-mail mdf@mdf-sibenik.com.  Potrebno je navesti ime i prezime djeteta te uzrast. Voditelji radionice i šibenski kazalištarci za male polaznike radionice pripremili su i prigodne poklone.

    Kazalište – kuća čarolije

    – Neke nas naše kolege pitaju kako uspijevamo s tako malo napraviti tako mnogo, a mi smo sretni što uspijevamo prvenstveno jer vidimo da je zadovoljna publika zbog koje radimo nevjerojatne stvari. Kazalište je kuća čarolije, a moje kolege čarobnjaci zbog koje i djeca vjeruju u čuda – iskren je ravnatelj šibenskog HNK, Jakov Bilić, čiji su radnici osmislili model po kojem je samo jednu predstavu u pola godine pogledalo preko tri tisuće djece.

    U započetoj sezoni planiraju nekoliko vlastitih (ko)produkcija te nastavljaju s programom kojim gostuju po cijeloj Hrvatskoj (Arsenov feral, 11.12 i 14. studenog, Osijek, Vinkovci i Nova Gradiška).

    Upravo je Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku posebno naklonjeno djeci. Spomenimo samo da je predstavu za djecu Šumica, nastalu u produkciji šibenskog Kazališta, od premijere 6. svibnja ove godine do danas pogledalo preko tri tisuće djece. Ista predstava ne samo da je izvedena u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji već redovito puni (kazališne) dvorane diljem Hrvatske.

    Samo ovaj mjesec Šumicu i prethodnicu Grudicu pogledat će djeca u Pleternici, Novoj Gradišci i Vinkovcima, u Pirovcu i Drnišu te ponovno u Šibeniku.  U šibensko kazalište stiže Gradsko kazalište Sisak s predstavom Tko nema u vugla, Googla sve priznatije autorice za djecu, Petre Cicvarić.

    Najmlađi šibenski kazalištarci, njih gotovo 130, u dramskoj radionici i studiju „Ivana Jelić“ pod vodstvom nagrađivane Oriane Kunčić i zboru Zdravo maleni pod vodstvom Tee Slavice Bačić koja je pokrenula i dječju klapu unutar zbora i kazališta, vježba, uči se kulturnom životu i priprema za nastupe.

    – Radeći s djecom, odgajamo buduću kazališnu publiku kako onu našeg kazališta, tako svih kazališnih kuća. Također, djeca s kojom i za koju radimo tijekom kazališne godine ista su ona djeca za koju već preko 60 godina radimo Međunarodni dječji festival – kazao je ravnatelj Bilić koji ne skriva pohvale na račun svoje kazališne kuće i kolega i onog što rade.

    – Nakon sjednice Festivalskog vijeća gdje je cjelokupni tim MDF-a dobio pohvale za proteklo 62. izdanje festivala te veliku potporu i podstrijeh u pripremama za 63. izdanje, na adresu MDF-a u proteklom tjednu je pristiglo više od 30 međunarodnih prijava od Južne Amerike do Australije. Pripreme za MDF idu svojim tijekom te ćemo uskoro izaći u javnost i s novostima iz svijeta Festivala djeteta – poručio je prvi čovjek šibenskog teatra.

    Ulaznice za sve programe dostupne su online na www.hnksi.hr te na blagajni kazališta 5 radnih dana prije izvedbe od 10 do 12 sati i na dan programa od 19 sati.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Solarisa jedna pobjeda dijeli od izlaska u Europu,...

    Vaterpolisti Solarisa korak su bliže novom izlasku na europsku scenu. U prvoj utakmici razigravanja za peto mjesto u domaćem prvenstvu u Crnici su sa...

    Carević u prvi plan opet gurnuo igrače, ali...

    Pjevalo se travnjaku i tribinama Šubićevca nakon 2:0 pobjede nad Jarunom, kojom su nogometaši Šibenika zasjeli na prvo mjesto 1.NL. Bio je to deseti...

    FOTO Svečano otvorena 14. Smotra folklora naše županije

    Svečanim mimohodom folklornih skupina s Poljane počela je danas 14. Smotra folklora Šibensko-kninske županije. Smotra je otvorena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, a u...

    Upoznajte svoj budući osmijeh-Dani otvorenih vrata Cirkonij Centra...

    Upoznajte svoj budući osmijeh u prostoru u kojem se dental i umjetnost susreću uz pjenušac i dobro društvo! Želite li u samo pet minuta doznati...

    NAJNOVIJE

    Solarisa jedna pobjeda dijeli od izlaska u Europu, Mornar ‘slomljen’ u trećoj četvrtini

    Vaterpolisti Solarisa korak su bliže novom izlasku na europsku scenu. U prvoj utakmici razigravanja za peto mjesto u domaćem prvenstvu u Crnici su sa...

    Carević u prvi plan opet gurnuo igrače, ali njegov doprinos ne može se i ne smije ignorirati

    Pjevalo se travnjaku i tribinama Šubićevca nakon 2:0 pobjede nad Jarunom, kojom su nogometaši Šibenika zasjeli na prvo mjesto 1.NL. Bio je to deseti...

    FOTO Svečano otvorena 14. Smotra folklora naše županije

    Svečanim mimohodom folklornih skupina s Poljane počela je danas 14. Smotra folklora Šibensko-kninske županije. Smotra je otvorena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, a u...

    Upoznajte svoj budući osmijeh-Dani otvorenih vrata Cirkonij Centra  

    Upoznajte svoj budući osmijeh u prostoru u kojem se dental i umjetnost susreću uz pjenušac i dobro društvo! Želite li u samo pet minuta doznati...