Za ljetnih mjeseci uvijek smo u potrazi za osvježavajućim obrocima koji ne iziskuju dugu pripremu ni paljenje štednjaka. Lagane, a zasitne salate pritom se nameću kao sjajan izbor. Klasične sastojke za salatu poput paprika, rajčica i krastavaca obvezno oplemenite nekim izvorom bjelančevina poput ribe ili mahunarka iz konzerve, koje će povećati nutricionističku vrijednost jela, ali vas i zasititi, piše Zadovolja.hr.
U sto grama tune iz konzerve, primjerice, nalazi se oko 23 grama bjelančevina, a svega 145 kalorija. Predlažemo vam pripremu ukusne salate od tune, slanutka, rajčice, paprike i maslina, za koju je potrebno svega nekoliko minuta.
Salata od tune i slanutke – sastojci:
100 g tunjevine iz konzerve
100 g slanutka iz konzerve
1 veća rajčica
½ crvene paprike
5 – 6 maslina
½ limuna
sol i papar po želji
malo maslinova ulja
svježi peršin
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješajte malo maslinova ulja, sok pola limuna, sol i papar da dobijete jednoličnu smjesu.
U smjesu dodajte nasjeckanu rajčicu, papriku, otkoštene masline, slanutak i tunu iz konzerve. Sve dobro promiješajte. Ako ste ljubitelji svježeg luka, u salatu možete dodati i koju kockicu ljubičastog luka.
Prije posluživanja dodajte i malo nasjeckanih listića peršina.
Poslužite s kriškom kruha ili manju količinu raspodijelite u listove oprane zelene salate pa sve zajedno jedite kao taco.
Možete napraviti i veću količinu salate, staviti je u hladnjak i jesti tijekom tjedna. Salata obično ima bolji okus drugi dan, nakon što se svi okusi sljube u hladnjaku. Nemojte držati salatu u hladnjaku duže od tri dana.