Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstašica, koje raste na kamenitim obalama Europe, a u prehrani se koristi od prethistorijskih vremena. Ljekovita su mu svojstva ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje tijekom cijele godine, a osobito tijekom zime, piše Punkufer.hr.
- Snaži imunitet
U stotinu grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovica dnevne preporučene doze za tom hranjivom tvari. Uz to sadrži značajne količine beta-karotena te minerala kalija, željeza i magnezija. Najljekovitiji je kada ga jedete sirova ili ukiseljena, a gubi svoje zdrave kvalitete s produženom termičkom obradom.
- Potiče probavu i mršavljenje
Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa ne čudi što se to povrće smatra dijetetskom namirnicom, s tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda preporučuje se osobama na dijeti. Uz to usporava pretvorbu šećera i drugih ugljikohidrata u mast. S obzirom na to da ima i visok postotak celuloze, potiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.
Više pročitajte OVDJE.