" "
Više

    " "

    Pripazite!

    Pet namirnica koje uvijek treba prati i tri koje nikad ne morate

     

    Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako. Neke namirnice nužno je dobro oprati, a za neke to i nije preporuka, kod nekih postoji dilema, piše 24sata.

    1. Jaja

    Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

    2. Tjesteninu 

    Vrhunski kuhari kažu da bi pranje tjestenine trebalo biti protuzakonito jer se na taj način uklanja škrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s tjesteninom. Kuhana tjestenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

    3. Gljive 

    Gljive dobro apsorbiraju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih – izgubit će elastičnost i postati podložnije kvarenju.

    Ovih pet namirnica treba oprati baš uvijek:

    1. Voće i povrće s jestivom korom 

    Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

    2. Voće i povrće s korom koja se guli 

    Iako voće i povrće gulite, tijekom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni dio koji jedete. Zato ga je prije guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje…

    3. Limenke 

    Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki prije otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

    4. Orašaste plodove 

    Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gdje su sve tijekom proizvodnje i transporta bili pohranjeni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svježima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu.

    5. Suho voće 

    Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakirano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati.

    Ove namirnice možete prati, ali i ne morate:

    1. Piletinu 

    Bakterije na svježem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. No drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem riskira razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudoper, kuhinjsku plohu…

    Stručnjaci se ne mogu složiti koja od teorija je sasvim točna – treba li piletinu prati ili ne. Pa tako, jedni savjetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može škoditi. Stoga, odlučite sami!  Inače, kuhanjem se bakterije uništavaju.

    2. Ostalo meso 

    Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsti mesa (svinjetine, govedine, teletine, janjetine…) jedni stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem.

    Ako ste u dilemi, a želite se riješiti viška krvi na mesu, umjesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnatim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća na Baldekinu. Nema ozlijeđenih ali ima...

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se danas oko 17 sati na Baldekinu u ulici Stjepana Radića dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u...

    U Vodicama novi trgovački centar uskoro otvara svoja...

    Novi trgovački centar na Račicama, čiji je investitor 'Račice' d.o.o, otvorit će svoja vrata početkom kolovoza – piše InfoVodice. Centar će se prostirati na neto...

    HAK: U Kninu je prolaznost na završnom ispitu...

    Prema podacima Hrvatskog autokluba, u Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje. Polaznici su, u prosjeku, nešto lošiji...

    Međunarodni liječnički simpozij u Šibeniku okupio pedesetak vodećih...

    Međunarodni liječnički simpozij 'Croatian Complication Course' održava se u Šibeniku od 3. do 5. svibnja, a tečaj ovog tipa, koji obuhvaća neurovaskularno područje, po...

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća na Baldekinu. Nema ozlijeđenih ali ima materijalne štete

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se danas oko 17 sati na Baldekinu u ulici Stjepana Radića dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u...

    U Vodicama novi trgovački centar uskoro otvara svoja vrata na Račicama

    Novi trgovački centar na Račicama, čiji je investitor 'Račice' d.o.o, otvorit će svoja vrata početkom kolovoza – piše InfoVodice. Centar će se prostirati na neto...

    HAK: U Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje

    Prema podacima Hrvatskog autokluba, u Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje. Polaznici su, u prosjeku, nešto lošiji...

    Međunarodni liječnički simpozij u Šibeniku okupio pedesetak vodećih svjetskih neurokirurga i intervencijskih radiologa

    Međunarodni liječnički simpozij 'Croatian Complication Course' održava se u Šibeniku od 3. do 5. svibnja, a tečaj ovog tipa, koji obuhvaća neurovaskularno područje, po...