Više

    Što mislite?

    Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo?

     

    Dva su načina za pripremu slasnog mesa – naglo na jakoj vatri ili polako na laganoj. Sve između toga može rezultirati žilavim ili tvrdim mesom. To se pravilo primjenjuje bez obzira na tehniku koja se koristi – kuhanje, prženje, kuhanje na pari, roštiljanje ili pečenje. Meso se sastoji od vezivnih vlakna i mišićnih stanica koje daju sočnost, piše Punkufer.hr.

    Vezivna vlakna u mesu se uglavnom sastoje od kolagena koji se počinje raspadati na temperaturi od oko 50 °C. Na nešto višoj temperaturi (koja ovisi o vrsti mesa) i mišićne se stanice uništavaju, sok istječe, a meso postaje žilavo. Omekšati može jedino ako se kuha polagano na niskoj temperaturi kako bi se raspao kolagen i nastala želatina.

    Rezultat je podatna i meka, gotovo ljepljiva tekstura karakteristična za fina pirjana jela poput gulaša. Umijeće je dobrih kuhara ispeći meso tako da se mišićne stanice ne raspadnu ili ga pripremati toliko dugo dok ponovno ne omekša.

    Više pročitajte OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Podsjećamo na višednevni program u povodu Međunarodnog dana...

    Muzej grada Šibenika Međunarodni dan muzeja obilježava višednevnim programom koji je počeo jučerašnjim predavanjem 'Život s atopijom' magistre farmacije Brune Bilać. Nastavak programa donosimo u...

    U Skradin stiže europska brdska automobilistička krema, akreditiran...

    Oktanski cirkus ponovno stiže u Skradin. Na jednoj od najljepših staza na ovim prostorima ovaj će se vikend, u organizaciji AK Mihovil, voziti 18....

    Najskuplja kućica prodana u Jadrtovcu, a najtraženije nekretnine...

    Na području Grada Šibenika u prošloj je godini, skoro po svim vrstama nekretnina, zabilježen pada prometa u odnosu na 2022. godinu. Prema podacima iz...

    Boraja bez vode u srijedu, 15. svibnja

    Zbog kvara na cjevovodu u srijedu, 15. svibnja do 14 sati vode neće imati dio potrošača u Boraji.

    NAJNOVIJE

    Podsjećamo na višednevni program u povodu Međunarodnog dana muzeja

    Muzej grada Šibenika Međunarodni dan muzeja obilježava višednevnim programom koji je počeo jučerašnjim predavanjem 'Život s atopijom' magistre farmacije Brune Bilać. Nastavak programa donosimo u...

    U Skradin stiže europska brdska automobilistička krema, akreditiran velik broj stranih novinara

    Oktanski cirkus ponovno stiže u Skradin. Na jednoj od najljepših staza na ovim prostorima ovaj će se vikend, u organizaciji AK Mihovil, voziti 18....

    Najskuplja kućica prodana u Jadrtovcu, a najtraženije nekretnine skuplje su 169 posto

    Na području Grada Šibenika u prošloj je godini, skoro po svim vrstama nekretnina, zabilježen pada prometa u odnosu na 2022. godinu. Prema podacima iz...

    Boraja bez vode u srijedu, 15. svibnja

    Zbog kvara na cjevovodu u srijedu, 15. svibnja do 14 sati vode neće imati dio potrošača u Boraji.