" "
Više

    " "

    Bijeli čupavci: Recept za malo drugačiju i još finiju verziju omiljenog kolača

     

    Spoj kokosa, čokolade i mekanog biskvita ono je što čupavce čini neodoljivima. Mnogi misle kako ne postoji način da se to sočno biskvitno savršenstvo poboljša, ali možda bi trebali probati bijele čupavce pa tek onda donijeti konačan sud o tome.

    Jedina, ali i ključna razlika u bijelim i klasičnim čupavcima jest u tome što umjesto tamne čokolade u glazuru dodajemo bijelu. Kombinacija kokosa i bijele čokolade također je sjajan spoj i zato dajte priliku bijelim čupavcima koji bi vam mogli postati još draži od klasičnih.

    SASTOJCI ZA BISKVIT:

    – 6 jaja
    – 6 velikih žlica brašna
    – 4 velike žlice šećera
    – 1,5 dl ulja
    – pola praška za pecivo

    SASTOJCI ZA GLAZURU:

    – 30 dag bijele čokolade
    – 4 dl mlijeka
    – 4 dl slatkog vrhnja
    – kokos

    PRIPREMA:

    1. Pažljivo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pazite da pritom ne razlijete žumanjak po bjelanjcima jer ih onda nećete moći istući u snijeg. Mikserom povežite žumanjke i šećer. Miksajte 2-3 minute ili dok smjesa ne postane svjetložuta i kristali šećera slabo se primjećuju na površini. Tada polako počnite dodavati ulje u nekoliko mlazova, nikako odjednom.

    2. Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Naizmjence u žumanjke dodajte malo brašna i snijega pa pažljivo i polako miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite kompletno brašno i snijeg.

    3. Upalite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Veliki pravokutni ili kvadratni lim za pečenje dobro namažite maslacem, uljem ili svinjskom mašću, zatim temeljito pospite krušnim mrvicama i naposljetku ulijte smjesu. Kolač pecite oko 30 minuta. Znat ćete da je gotov kada po vrhu poprimi lijepu zlatnožutu boju i odvoji se od rubova lima. Ako niste sigurni je li pečen, ubodite ga po sredini čačkalicom i ako je čačkalica potpuno suha, to znači da je biskvit gotov.

    4. Razlomite čokoladu na kockice i stavite je u dublju posudu. Dodajte mlijeko i slatko vrhnje pa sve zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Čokolada će se polako topiti, a miješanjem ćete je povezati s mlijekom i vrhnjem.

    5. Glazura i biskvit moraju se ohladiti prije završne faze. Razrežite biskvit na kocke. Zatim jednu po jednu nabodite na vilicu ili primite kuhinjskom pincetom pa zamočite u glazuru, zatim uvaljajte u kokos i odložite na pleh. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav biskvit, piše Zadovoljna.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Uhićeni dovedeni na ispitivanje. Obuljen Koržinek održala presicu:...

    Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) danas je uhićen Davor Trupković, bivši pomoćnik Nine Obuljen, ministrice kulture i medija, sada glavni konzervator u...

    Veliki broj Hrvata dobit će uplatu na račun:...

    Od danas počinje isplata povrata poreza na dohodak. Porezna uprava u ranijem je priopćenju objavila da će povrat dobiti 830.112 građana, u ukupnom iznosu...

    Knin u slikama i pričama: Natječaj za mlade...

    Dječje Gradsko vijeće Grada Knina raspisalo je Natječaj pod nazivom 'Knin u očima stranca'. Izbor teme za uradak su karakteristike grada i ono što...

    Turistička zajednica grada Šibenika raspisala Javni poziv za...

    Na temelju Programa rada za 2024. godinu, Turistička zajednica grada Šibenika raspisala je Javni poziv za sufinanciranje obnove stolarije u staroj gradskoj jezgri sredstvima...

    NAJNOVIJE

    Uhićeni dovedeni na ispitivanje. Obuljen Koržinek održala presicu: ‘Zgrožena sam’

    Na zahtjev Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) danas je uhićen Davor Trupković, bivši pomoćnik Nine Obuljen, ministrice kulture i medija, sada glavni konzervator u...

    Veliki broj Hrvata dobit će uplatu na račun: Možete okvirno provjeriti koliko će vam sjesti

    Od danas počinje isplata povrata poreza na dohodak. Porezna uprava u ranijem je priopćenju objavila da će povrat dobiti 830.112 građana, u ukupnom iznosu...

    Knin u slikama i pričama: Natječaj za mlade kreativce

    Dječje Gradsko vijeće Grada Knina raspisalo je Natječaj pod nazivom 'Knin u očima stranca'. Izbor teme za uradak su karakteristike grada i ono što...

    Turistička zajednica grada Šibenika raspisala Javni poziv za sufinanciranje obnove stolarije u staroj gradskoj jezgri

    Na temelju Programa rada za 2024. godinu, Turistička zajednica grada Šibenika raspisala je Javni poziv za sufinanciranje obnove stolarije u staroj gradskoj jezgri sredstvima...