Badnje jutro neki su građani iskoristili da obave posljednje pripreme za blagdanski stol. Ponuda ribe na peškariji je pomalo neuobičajena, jer u ponudi nema liganja, hobotnice ni sipe. Trgovci pomalo sarkastično dobacuju kako je ‘velika gužva’, a priznali su nam kako Šibenčani ovih dana slabije kupuju nego prijašnjih godina.
Mol je, ovisno o veličini, između 50 i 70 kuna, palamida je komad 30 kuna, oradu iz uzgoja prodaju po 70, a one divlje ‘cijene’ po 130 kuna. Kozice su 50 kuna,
– Sve slabo, kupujem ribu jer je takav običaj na Badnjak. Još ću malo povrća i to je to. Skromno, kako i ova čudna godina nalaže – kazao nam je umirovljenik Marko.
Nekoliko ribara svoju ribu nude online i nose je na kućni prag, pa je možda i to razlog slabijoj ponudi i potražnji na pijaci.
Primjerice, kod njih su se mogle nabaviti škampe čija je cijena bila od 60 do čak 180 kuna, trilje od 20 do 40 kuna, škrpine između 100 i 180 kuna. Nudili su i grdobinu čiji kilogram su cijenili po 100 kuna, te očišćenog morskog psa za 80 kuna.
Ovih dana na šibenskoj ribarnici pa tako i danas, nudi se murina koja se može koristiti za pohanje, ali i za brudet, jer je ukusom najsličnija ugoru. Najbolji dio murine za pripremu ovog jela je tijelo od glave do analnog otvora. Repni dio murine i glava biti će izvrsni za kuhanje brudeta.