" "
Više

    " "

    Godišnje ih prerade i po 12 tisuća

    FOTO Počela prerada pršuta na Miljevcima: Evo kako nastaje prvoklasna mesna delicija

     

    U pršutani Bel-Cro Trade na Miljevcima, u Brištanima Donjim, počelo je prvo ovogodišnje soljenje pršuta od početka pandemije koronavirusa. Dalmatinski drniški pršut inače je jedan od najprepoznatljivijih proizvoda toga kraja i kao takav zaštićen je u Europskoj komisiji te nositelj titule šampiona među pršutima.

    – Pršuti sada idu u sol gdje će biti između 15 i 20 dana s tim da svakih pet-šest dana staru sol bacamo i stavljamo novu, ali svaki put manju količinu. Nakon tih 20 dana pršute stavljamo pod prešu, zatim na dim dva do tri mjeseca, a potom na buru – priča nam jedan od osnivača pršutane Drago Pletikosa.

    Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

    Inače, pršutanu Bel-Cro Trade osnovali su 1998. godine Željko Pilić i Drago Pletikosa. Pršutana površine 850 četvornih metara smještena je u Gornjim Brištanima na Miljevcima. Poštujući tradicionalni način proizvodnje pršuta, godišnje prerade oko 150 tona svinjskog mesa.

    – Mi u normalnim godinama preradimo i do 12 tisuća pršuta, a ove godine zbog situacije s nesretnom koronom preradit ćemo oko pet ili šest tisuća – ističe Pletikosa.

    Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

    Drniški pršut koji se proizvodi u Bel-Crou i drugim pršutanama na širem drniškom području jedinstven je i odlične kvalitete, zahvaljujući podneblju na kojem se proizvodi, a područje Miljevaca, kaže Pletikosa, u godini ima samo dva maglena dana jer bure koja stiže s okolnih planina ima u izobilju. Dalmatinski krš prepun je ljekovitog bilja, a suhe grane na kojima suše meso dodatni su začin za drniški pršut.

    – Uz mene tu je još osam zaposlenika koji njeguju ljubav prema pršutu i ovom kraju jer bez nje ne možete raditi taj posao s potpunom predanošću – zaključio je Pletikosa.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Juniori Šibenika upisali važnu pobjedu, Diego s dva...

    Uspješan nogometni vikend na Šubićevcu upotpunili su juniori Šibenika. Nakon seniora i oni su uzeli tri boda. U 26. kolu elitnog ranga upisali su...

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome...

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz...

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    Zagori titula klizi iz ruku, nisu se usrećili...

    Županijski dvojac u 3.NL jug nije se usrećio u 27. kolu. Zagora je na gostovanju kod kaštelanskog GOŠK-a odigrala samo 1:1 (Bučić 10'/Gabrić 4')...

    NAJNOVIJE

    Juniori Šibenika upisali važnu pobjedu, Diego s dva nova gola preuzeo vrh ljestvice najboljih topnika lige

    Uspješan nogometni vikend na Šubićevcu upotpunili su juniori Šibenika. Nakon seniora i oni su uzeli tri boda. U 26. kolu elitnog ranga upisali su...

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome nikad nije propao

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    Zagori titula klizi iz ruku, nisu se usrećili ni Vodičani

    Županijski dvojac u 3.NL jug nije se usrećio u 27. kolu. Zagora je na gostovanju kod kaštelanskog GOŠK-a odigrala samo 1:1 (Bučić 10'/Gabrić 4')...