Njemačka je prije nekoliko dana odlučila da njihovi stožeri civilne zaštite mogu zabraniti točenje alkohola u ugostiteljskim objektima kako bi se smanjila zaraza koronavirusom, a to se pitanje potegnulo i u Hrvatskoj, piše Rtl.hr.
Nacionalni stožer civilne zaštite danas će se sastati s ugostiteljima oko dogovora kako dalje u hladnije i još rizičnije dane. Osim o zabrani točenja alkohola, raspravljati bi se moglo i o zabrani pušenja.
Dok iz Udruge ugostitelja poručuju da svaka represivna mjera može biti kontraproduktivna i put je u ilegalu, s druge strane epidemiolozi smatraju da kad ljudi popiju koju previše zaborave na epidemiološke mjere te time potkrepljuju mišljenje da bi zabrana točenja alkohola u kafićima i restoranima mogla pokazati rezultat.
– Mi kad smo u bliskom kontaktu s obiteljima i eventualno na poslu. Sva druga mjesta gdje smo u bliskom kontaktu s drugim osobama imaju povećan rizik za širenje epidemije. Zato se iz tog razloga razmišlja o tim mjerama, ja ne bih govorio o prohibiciji, ali o tome će se raspravljati- kazao je epidemiolog Branko Kolarić.
Ugostitelji će danas Stožeru na stol staviti nekoliko prijedloga – uz obaveznu edukaciju posjetitelja i osoblja, maske, dezinficiranje i distancu, a bit će tu i tehnološka rješenja poput uređaja koji ozonom dezinficira zrak.
– Bilo kakve represivne metode. Smanjenje muzike, poništavanje dozvole točenja alkoholnih pića će otići u smjeru ilegale. Vidjeli smo kako je prohibicija završila prije sto godina. Bilo kakva prohibicija će dovesti do ilegalnih radnji do ilegalnih klubova do zaraze koja će biti još potencirano veća – smatra predsjednik Nacionalne udruge ugodtitelja Marin Medak te poručuje da ugostitelji ne mogu podnositi najveći trošak i gubitke u ovoj epidemiji.
Cijeli članak pročitajte ovdje.