Više

    Pravi ljetni ručak

    Nina Mrvica donosi vam recept za orzotto s gljivama

     

    Orzotto je jelo poput risotta, samo što se ne radi s rižom već s ječmom. Jednostavno je za pripremu i može se kombinirati s različitim sastojcima poput povrća, mesa… Nina Mrvica danas vam donosi svoj recept.

    Ječam je kao cjelovita žitarica iznimno hranjiv te se preporučuje u ishrani, razlog više da ga što češće koristite.

    Orzotto s gljivama je jedan od mojih najdražih orzotta. Za njegovu pripremu vam treba par sastojaka i svega 20-ak minuta. Ovo jelo spada u ona brza, kuhana jela koja možete spremiti i usred užurbanog tjedna.

    Ja ječam namočim preko noći kako bi se skuhao na vrijeme, u protivnom će mu trebati mnogo više. Svakako vam savjetujem da koristite temeljac, povrtni, pileći, onaj od kostiju i sl. Ako nemate temeljac tada koristite vodu. Pazite da vam bude ugrijan (temeljac ili voda) i da ga takvog postepeno dodajete orzottu.

    Uživajte u ovom jednostvanom i preukusnom jelu.

    ORZOTTO S GLJIVAMA

    SASTOJCI

    • 200 g ječma namočenog preko noći
    • 400 g gljiva po izboru (šampinjoni, lisičarke)
    • 1 glavica luka
    • 2 češnja češnjaka
    • 0,5 – 0,7 l povrtnog temeljca ili vode
    • 50 g maslaca
    • 35 g parmezana
    • sol, papar, peršin

    PRIPREMA

    1. Ječam potopite u vodi i ostavite preko noći.
    2. Luk sitno iskidajte pa ga na malo ulja dinstajte dok ne postane staklast. Za to vrijeme gljive prebrišite i iskidajte na tanke fete. Povrtni temeljac ugrijte, ako koristite vodu neka vam bude topla.
    3. Luku dodajte usitnjeni češnjak, kratko promiješajte pa dodajte gljive. Pojačajte vatru pa dodajte procijeđeni ječam. Neka vam se sve skupa pirja dok gljive ne omekšaju, nekih 5-7 minuta.
    4. Postepeno dolijevajte ugrijani povrtni temeljac uz stalno miješanje. Posolite i popaprite.
    5. Orzotto bi trebao biti gotov za 20-ak minuta, odnosno kad je ječam gotov.
    6. Na kraju dodajte parmezan i maslac te ih dobro umiješajte u orzotto.
    7. Orzotto pospite sjeckanim svježim peršinom i poslužite odmah.

    Dobar tek!

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U petak idemo na Noć tvrđava: Koncerti, radionice,...

    Svi koji su još u nedoumici kako iskoristiti vikend pred nama, svakako neka provjere održava li se negdje u njihovoj blizini Noć tvrđava. Ovaj...

    Tijat u srijedu kreće na put popravka i...

    Tegljenje broda TIJAT obavit će se u srijedu, 8. svibnja u 12.30 sati, iz Gradske luke Šibenik do ISKRA brodogradilišta u Šibeniku, u svrhu...

    U HNK Šibenik u četvrtak godišnja produkcija Osnovne...

    Osnovna škola za balet i suvremeni ples pri OŠ Juraj Dalmatinac u četvrtak, 9. svibnja 2024. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku upriličit...

    Poziv na dostavu ponuda – Nabava usluge brodskog...

    Grad Šibenik objavio je danas Pozive na dostavu ponuda za nabavu usluge brodskog prijevoza putnika kružnom brodskom linijom Šibenik – Martinska te linijom Šibenik...

    NAJNOVIJE

    U petak idemo na Noć tvrđava: Koncerti, radionice, izložbe i još puno toga na čak 50 atraktivnih lokacija!

    Svi koji su još u nedoumici kako iskoristiti vikend pred nama, svakako neka provjere održava li se negdje u njihovoj blizini Noć tvrđava. Ovaj...

    Tijat u srijedu kreće na put popravka i obnove: Tegljenje legendarnog broda iz Gradske luke do Iskra brodogradilišta

    Tegljenje broda TIJAT obavit će se u srijedu, 8. svibnja u 12.30 sati, iz Gradske luke Šibenik do ISKRA brodogradilišta u Šibeniku, u svrhu...

    U HNK Šibenik u četvrtak godišnja produkcija Osnovne škole za balet i suvremeni ples

    Osnovna škola za balet i suvremeni ples pri OŠ Juraj Dalmatinac u četvrtak, 9. svibnja 2024. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku upriličit...

    Poziv na dostavu ponuda – Nabava usluge brodskog prijevoza putnika za Jadriju i Martinsku

    Grad Šibenik objavio je danas Pozive na dostavu ponuda za nabavu usluge brodskog prijevoza putnika kružnom brodskom linijom Šibenik – Martinska te linijom Šibenik...