Uzbuđenje i nervoza vlada je danas oko podneva u kuhinji Turističke-ugostiteljske škole u kojoj se inače odvija praktična nastava. I danas se odvijala nastava, ali nešto drugačija, posebnija. Osim po činjenici što su ih okupirali novinari, učenici TUŠ-a imali su priliku raditi za masterchefa francuske kuhinje – Oliviera Grouarda. Sjeckalo se povrće, filetirala riba, čistile kozice, a sve pod budnim okom Oliviera, inače šefa kuhinje francuskog ambasadora u Istanbulu s 21-godišnjim iskustvom. Olivier je u Šibenik stigao u sklopu festivala ‘Okusi Mediteran’ koji će potrajati do subote, 31. svibnja. Šibenski učenici, iako pomalo tremozni, nisu krili oduševljenje što imaju prilike raditi sa stručnjakom.
-Iako baš i ne znamo što ćemo kuhati, trudimo se pomoći. Olivier nam je dao zadatak da gulimo rotkvice pa to i radimo – govore nam učenice 1. razreda Viktoria Butko i Antonela Vukušić. Nešto dalje od njih, bez suza u očima, kapulu su čistile prvašice Lada Matošin i Tina Jovanović.
-Mnogo nam ovo znači jer ćemo danas nešto naučiti. Planiramo se jednog dana baviti s ovim poslom i nadamo se kako ćemo posao nakon završetka srednje škole pronaći – pričaju nam cure.
Hotelijerski tehničari, konobari i kuhari smjerovi su Turističko-ugostiteljske škole, iznimno tražena zanimanja, ali nažalost, sezonskog karaktera.
-To je boljka tih zvanja, no rješenje je proširenje turističke sezone kada će ti poslovi postati stalna radna mjesta i u tome vidim nekakvu perspektivu. Naša županija s dva nacionalna parka ima komperativnu prednost što se tiče ugostiteljstva – smatra ravnateljica škole Senka Dodig. Osim kuhanja s francuskim masterchefom, učenici su danas prikazali svoju vještinu i stečeno znanje u flambiranju, mješanju koktela, kuhanju kave, a zavidno znanje pokazali su i u poznavanju vina u mini kvizu održanom u školskom holu.
Ravnateljica škole Senka Dodig pohvalila je inicijativu pokretanja festivala ‘Okusi Mediteran’ u Šibeniku, naglašavajući kako je to ogroman poklon gradu Šibeniku i ‘zlatni rudnik’ njegova razvoja.
Zamjenik pročelnika gradskog UO za gospodarstvo Petar Mišura kazao je kako je festival prvi korak, a daljni je projekt osnivanja Kuće Mediterana u Šibeniku.
-Kuća Mediterana zamišljena je kao nematerijalna kulturna baština, jedinstveni spoj gastronomije i turizma koju planiramo kandidirati na europske fondove. Plan je u tri, četiri godine izgraditi takvu instituciju koja će prezenirati naše autohtone proizvode i biti mini edukacijski centar za sve zainteresirane učenike i druge – poručio je Mišura.