Više

    Crijevne bolesti ljeti u porastu

    Izbjegavajte meko kuhana jaja, sirovo meso i domaće majoneze. Na našem području vlada epidemija salmonele

     

    Ukupno 13 osoba zaraženo je salmonelom na području Šibensko-kninske županije u prvih 10 dana srpnja, što se po parametrima županijskog Zavoda za javno zdravstvo vodi kao epidemija.

    – Nije neuobičajeno da u ljetnim mjesecima imamo veći broj oboljelih od salmonele. Na našem području trenutno imamo jednu epidemiju, poznat je i izvor zaraze, pa su poduzete mjere kako se zaraza ne bi širila dalje – govori Ankica Parat Baljkas, epidemiologinja sa Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

    Salmoneloze su zapravo zoonoze, bolesti životinja kod kojih se one javljaju sa blagim simptomima i često se niti ne primjećuju. Kako bi došlo do trovanja čovjeka, moraju se jako razmnožiti. Posebice se to događa u ljetnim mjesecima kada je temperatura zraka viša, što pogoduje razmnožavanju salmonele.

    Koje su namirnice rizične?

    – Za ljude su zato rizične namirnice životinjskog porijekla, dakle meso, mesni proizvodi, jaja, perad, a rjeđe mlijeko i mliječni proizvodi, posebice ako nisu prošli veterinarsku kontrolu – objašnjava Parat Baljkas.

    Ilustracija/Pixabay

    Namirnice zato moraju biti termički obrađene na minimalno 73 stupnja Celzijeva u trajanju od nekoliko minuta kako bi bakterije salmonele bile uništene.

    – Ugostiteljski objekti trebali bi izbjegavati posluživanje meko kuhanih jaja, krema od jaja, pravljenje domaćih majoneza… – kaže epidemiologinja.

    Nakon što je namirnica termički obrađena, bitno je da se zgotovljena hrana ne kontaminira naknadno s prljavim rukama bolesnika ili kliconoše, higijenski nečistim priborom i posuđem, a važno je izbjegavati i takozvanu križnu kontaminaciju. Drugim riječima, ne smije se koristiti isti pribor za sirovu i gotovu hranu. Ako se ustanovi da je zaražena osoba radila sa hranom, na radno mjesto dolazi sanitana inspekcija, a osoba mora biti privremeno udaljena s posla kako ne bi širila zarazu dalje.

    Salmonela se prenosi prljavim rukama, dakle direktnim kontaktom s hranom. Iz tog razloga se zove i ‘bolest prljavih ruku’. Iako je rizik prijenosa salmonela veći kod zaraženih osoba i kliconoša, svaka osoba može prenijeti tu bakteriju na hranu ukoliko ne opere ruke prije rukovanja s hranom.

    Klice salmonele ostaju u tijelu i po nekoliko mjeseci

    – Inkubacija obično traje 12 do 24 sata i to je vrijeme u kojem promatramo gdje se osoba hranila, što je radila. Nakon inkubacije nastupaju simptomi u obliku grčeva i bolova u trbuhu, povišene temperature, zimice, proljeva, povraćanja. Simptomi mogu varirati od težih do blažih, a u nekim situacijama ne moraju ni postojati i tada moramo aktivno tražiti prijenosnika – objašnjava Parat Baljkas.

    Antibiotsko liječenje nije potrebno, osim u slučaju kada se javi salmonela groznica. Za oboljele je važna nadoknada tekućine i elektrolita, dijetna pauza i snižavanje temperature.

    – Simptomi mogu trajati najviše sedam dana, a nakon preboljevanja u pravilu uvijek ostaje kliconoštvo koje traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Te osobe su pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom i dolaze kod nas na pregled te daju uzorke za mikrobiološku analizu – zaključuje dežurna epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

    Kako se zaštititi od salmoneloze?

    Obavezno je pranje ruku nakon svake nužde i diranja sirovih namirnica. Toplinska obrada hrane iznimno je važna kao i održavanje higijene posuđa i pribora za rukovanje hranom. Sirova hrana mora biti odvojena od zgotovljene, a namirnice se trebaju čuvati u hladnjaku. Također, od iznimne je važnosti i odvajanje posuđa i pribora za rad sa sirovim i toplinski obrađenim namirnicama.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Zbog tragedije u OŠ Prečko odgođen Kup dvoboj...

    Košarkašice Šibenika trebale su u subotu u Rijeci igrati utakmicu četvrtfinala Kupa Ružice Meglaj Rimac protiv domaćeg FSV-a, ali je zbog tragedije u zagrebačkoj...

    Malonogometašice Mirlović Zagore nose tri boda iz Slavonije

    Malonogometašice Mirlović Zagore upisale u drugu pobjedu u 1.HMNL za žene. U četvrtom su kolu u Slavonskom Brodu svladale domaću Marsoniju sa 7:5, nakon...

    Zahvaljujući akciji ‘Božićni most’ Rotary kluba Šibenik 11...

    Rotary klub Šibenik zahvaljuje dragim i plemenitim sugrađanima koji su potpomogli akciju, donatorima, Ljekarnama Šibenik, Udruzi kapetana, prijateljskom klubu Lions Šibenik te svim prijateljima...

    Šibenske konobarice koje su oduševile. Vratile novčanik s...

    Dvije konobarice iz šibenskog caffe bara F Club, Biljana Perkanovska i Mara Alić, postale su pravi hit nakon što su pronašle novčanik s gotovo...

    NAJNOVIJE

    Zbog tragedije u OŠ Prečko odgođen Kup dvoboj šibenskih košarkašica, mirovat će i veterani malonogometaši

    Košarkašice Šibenika trebale su u subotu u Rijeci igrati utakmicu četvrtfinala Kupa Ružice Meglaj Rimac protiv domaćeg FSV-a, ali je zbog tragedije u zagrebačkoj...

    Malonogometašice Mirlović Zagore nose tri boda iz Slavonije

    Malonogometašice Mirlović Zagore upisale u drugu pobjedu u 1.HMNL za žene. U četvrtom su kolu u Slavonskom Brodu svladale domaću Marsoniju sa 7:5, nakon...

    Zahvaljujući akciji ‘Božićni most’ Rotary kluba Šibenik 11 obitelji osjetit će radost Božića

    Rotary klub Šibenik zahvaljuje dragim i plemenitim sugrađanima koji su potpomogli akciju, donatorima, Ljekarnama Šibenik, Udruzi kapetana, prijateljskom klubu Lions Šibenik te svim prijateljima...

    Šibenske konobarice koje su oduševile. Vratile novčanik s 400 tisuća eura

    Dvije konobarice iz šibenskog caffe bara F Club, Biljana Perkanovska i Mara Alić, postale su pravi hit nakon što su pronašle novčanik s gotovo...