Više

    Crijevne bolesti ljeti u porastu

    Izbjegavajte meko kuhana jaja, sirovo meso i domaće majoneze. Na našem području vlada epidemija salmonele

     

    Ukupno 13 osoba zaraženo je salmonelom na području Šibensko-kninske županije u prvih 10 dana srpnja, što se po parametrima županijskog Zavoda za javno zdravstvo vodi kao epidemija.

    – Nije neuobičajeno da u ljetnim mjesecima imamo veći broj oboljelih od salmonele. Na našem području trenutno imamo jednu epidemiju, poznat je i izvor zaraze, pa su poduzete mjere kako se zaraza ne bi širila dalje – govori Ankica Parat Baljkas, epidemiologinja sa Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

    Salmoneloze su zapravo zoonoze, bolesti životinja kod kojih se one javljaju sa blagim simptomima i često se niti ne primjećuju. Kako bi došlo do trovanja čovjeka, moraju se jako razmnožiti. Posebice se to događa u ljetnim mjesecima kada je temperatura zraka viša, što pogoduje razmnožavanju salmonele.

    Koje su namirnice rizične?

    – Za ljude su zato rizične namirnice životinjskog porijekla, dakle meso, mesni proizvodi, jaja, perad, a rjeđe mlijeko i mliječni proizvodi, posebice ako nisu prošli veterinarsku kontrolu – objašnjava Parat Baljkas.

    Ilustracija/Pixabay

    Namirnice zato moraju biti termički obrađene na minimalno 73 stupnja Celzijeva u trajanju od nekoliko minuta kako bi bakterije salmonele bile uništene.

    – Ugostiteljski objekti trebali bi izbjegavati posluživanje meko kuhanih jaja, krema od jaja, pravljenje domaćih majoneza… – kaže epidemiologinja.

    Nakon što je namirnica termički obrađena, bitno je da se zgotovljena hrana ne kontaminira naknadno s prljavim rukama bolesnika ili kliconoše, higijenski nečistim priborom i posuđem, a važno je izbjegavati i takozvanu križnu kontaminaciju. Drugim riječima, ne smije se koristiti isti pribor za sirovu i gotovu hranu. Ako se ustanovi da je zaražena osoba radila sa hranom, na radno mjesto dolazi sanitana inspekcija, a osoba mora biti privremeno udaljena s posla kako ne bi širila zarazu dalje.

    Salmonela se prenosi prljavim rukama, dakle direktnim kontaktom s hranom. Iz tog razloga se zove i ‘bolest prljavih ruku’. Iako je rizik prijenosa salmonela veći kod zaraženih osoba i kliconoša, svaka osoba može prenijeti tu bakteriju na hranu ukoliko ne opere ruke prije rukovanja s hranom.

    Klice salmonele ostaju u tijelu i po nekoliko mjeseci

    – Inkubacija obično traje 12 do 24 sata i to je vrijeme u kojem promatramo gdje se osoba hranila, što je radila. Nakon inkubacije nastupaju simptomi u obliku grčeva i bolova u trbuhu, povišene temperature, zimice, proljeva, povraćanja. Simptomi mogu varirati od težih do blažih, a u nekim situacijama ne moraju ni postojati i tada moramo aktivno tražiti prijenosnika – objašnjava Parat Baljkas.

    Antibiotsko liječenje nije potrebno, osim u slučaju kada se javi salmonela groznica. Za oboljele je važna nadoknada tekućine i elektrolita, dijetna pauza i snižavanje temperature.

    – Simptomi mogu trajati najviše sedam dana, a nakon preboljevanja u pravilu uvijek ostaje kliconoštvo koje traje od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Te osobe su pod epidemiološkim zdravstvenim nadzorom i dolaze kod nas na pregled te daju uzorke za mikrobiološku analizu – zaključuje dežurna epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

    Kako se zaštititi od salmoneloze?

    Obavezno je pranje ruku nakon svake nužde i diranja sirovih namirnica. Toplinska obrada hrane iznimno je važna kao i održavanje higijene posuđa i pribora za rukovanje hranom. Sirova hrana mora biti odvojena od zgotovljene, a namirnice se trebaju čuvati u hladnjaku. Također, od iznimne je važnosti i odvajanje posuđa i pribora za rad sa sirovim i toplinski obrađenim namirnicama.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta...

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović...

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    NAJNOVIJE

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i Gordane Pavić

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...