" "
Više

    " "

    Recept za fino domaće varivo od graha kakvo su kuhale naše mame i bake

     

    Tko može zamisliti Praznik rada bez tanjura dobrog domaćeg variva od graha? Ovo jednostavno, ali krepko jelo gastronomska je klasika za koju svako kućanstvo u Hrvatskoj ima svoj recept.

    Varivo od graha jede se na 1001 način – s kuhanim mesom, dodatkom kiselog zelja ili repe, uz kuhanu tjesteninu ili ječam. Mi smo se prisjetili onog klasičnog domaćeg recepta sa suhim mesom i nezaobilaznom zaprškom kakvog su nekoć kuhale naše mame i bake.

    Sastojci za grah: 
    – ½ kg suhog graha
    – 300 grama slanine ili suhih rebra
    – 200-300 grama kobasica po želji
    – 1 veliki luk
    – 1 mrkva
    – 1-2 krumpira
    – 1 do 2 lista lovora
    – šaka svježeg peršina
    – obična voda
    – sol i papar po želji

    Za zapršku:
    – 50 grama svinjske masti ili biljnog ulja
    – 2 žlice brašna
    – 1 čajna žličica crvene paprike
    – 1-2 češnja češnjaka

    Priprema graha:
    1. Suhi grah namočite u 2 litre hladne vode barem 12 sati prije kuhanja, a idealno bi bilo dan prije. Sutradan ga isperite, procijedite grah i stavite kuhati u veliki lonac s oko 2-3 litre vode.

    2. Kad se grah skuha dopola, procijedite ga, bacite vodu u kojem se kuhao i ulijte 2 litre nove vode.

    3. U lonac ubacite i suha rebra i/ili nasjeckanu slaninu te lovorov list i vratite ga na štednjak.

    4. Kad voda zakipi, smanjite temperaturu na umjereno, te ubacite očišćene komadiće luka, mrkve i krumpira te nasjeckane kobasice.

    5. Kuhajte još barem sat vremena, odnosno dok se ne skuha grah do kraja. Izvadite lovor iz lonca.

    6. U drugom loncu napravite zapršku: na svinjskoj masti (ili ulju) kratko prepržite sitno nasjeckani češnjak, umiješajte brašno i crvenu papriku i sve zajedno kuhajte par minuta.

    7. Prebacite zapršku u lonac s grahom, dobro sve zajedno promiješajte i pustite da se kuha još pet do deset minuta dok se varivo ne zgusne.

    8. Pri kraju kuhanja dodajte sol i papar po želji, te nasjeckani peršin.

    Izvor: Zadovoljna.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća na Baldekinu. Nema ozlijeđenih ali ima...

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se danas oko 17 sati na Baldekinu u ulici Stjepana Radića dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u...

    U Vodicama novi trgovački centar uskoro otvara svoja...

    Novi trgovački centar na Račicama, čiji je investitor 'Račice' d.o.o, otvorit će svoja vrata početkom kolovoza – piše InfoVodice. Centar će se prostirati na neto...

    HAK: U Kninu je prolaznost na završnom ispitu...

    Prema podacima Hrvatskog autokluba, u Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje. Polaznici su, u prosjeku, nešto lošiji...

    Međunarodni liječnički simpozij u Šibeniku okupio pedesetak vodećih...

    Međunarodni liječnički simpozij 'Croatian Complication Course' održava se u Šibeniku od 3. do 5. svibnja, a tečaj ovog tipa, koji obuhvaća neurovaskularno područje, po...

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća na Baldekinu. Nema ozlijeđenih ali ima materijalne štete

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se danas oko 17 sati na Baldekinu u ulici Stjepana Radića dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u...

    U Vodicama novi trgovački centar uskoro otvara svoja vrata na Račicama

    Novi trgovački centar na Račicama, čiji je investitor 'Račice' d.o.o, otvorit će svoja vrata početkom kolovoza – piše InfoVodice. Centar će se prostirati na neto...

    HAK: U Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje

    Prema podacima Hrvatskog autokluba, u Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje. Polaznici su, u prosjeku, nešto lošiji...

    Međunarodni liječnički simpozij u Šibeniku okupio pedesetak vodećih svjetskih neurokirurga i intervencijskih radiologa

    Međunarodni liječnički simpozij 'Croatian Complication Course' održava se u Šibeniku od 3. do 5. svibnja, a tečaj ovog tipa, koji obuhvaća neurovaskularno područje, po...