" "
Više

    " "

    Recept za focacciu: Pogača kao stvorena za slani doručak koju mnogi vole više od pizze

     

    Kad ste zadnji put jeli ili ispekli pravu talijansku focacciu s maslinama i ružmarinom? Ako niste dugo, možda je upravo sad vrijeme jer imamo odličan recept za ovaj slasni zalogaj s kojim ćete osvojiti sve one s kojima ga odlučite podijeliti.

    Focaccia je, kao što već znate, tanka talijanska pogača. Može biti obična, samo posipana solju, a može biti nadjevena. Nadjeva se maslinama, rajčicama, lukom, pa i komadićima sira, posipa finim, aromatičnim začinima, prelijeva mješavinom maslinova ulja i vode i peče dok ne poprimi zlatnu boju. Služi se topla ili hladna, samostalno ili uz omiljene nareske.

    Mi vam donosimo recept upravo za mekanu i mirisnu focacciu s maslinama i ružmarinom. Kako vam zvuči? Nama kao idealan zalogaj za dijeljenje s ekipom kod kuće, ali i onom na poslu jer ima dovoljno za sve!

    Sastojci:

    500 g glatkog brašna
    300 ml mlake vode
    20 g svježeg kvasca
    1 žličica šećera
    50 ml mlijeka
    30 ml maslinova ulja
    10 g soli
    par grančica ružmarina
    12-15 otkoštenih maslina

    Za preljev:
    50 ml vode
    50 ml maslinova ulja

    Priprema:

    1. U manju zdjelicu namrvite kvasac, dodajte žličicu brašna i žličicu šećera pa prelijte s 50 ml mlakog mlijeka i ostavite da se kvasac aktivira.

    2. U drugu veću zdjelu prosijte brašno, dodajte sol pa dobro izmiješajte, potom dodajte ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si brašnom).

    3. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite ga u posudu, prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže najmanje 30 minuta.

    4. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenu radnu površinu, premijesite ga pa ga prebacite u pleh (promjera 40 cm) u kojem ćete peći focacciu, a koji ste premazali maslinovim uljem te ga pustite da se ponovno diže još najmanje 30 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.

    5. Pripremite preljev od vode i maslinova ulja.

    6. Nauljite ruke pa prstima izbodite uzdiglo tijesto, nadjenite ga otkoštenim maslinama (ubodite ih u tijesto), po površini pospite ružmarin pa prelijte preljevom od vode i maslinova ulja. Prekrijte pripremljenu focacciu i ostavite da se diže dodatnih 30 minuta.

    7. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 25 minuta, a posljednjih nekoliko minuta okrenite grijač na grill i zapecite focacciu do lijepe zlatne boje.

    8. Izvadite iz pećnice, pustite da se focaccia kratko prohladi pa poslužite uz omiljene nareske, piše portal Zadovoljna.

    (Foto: screenshot youtube/Riccette di Gabri)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća na Baldekinu. Nema ozlijeđenih ali ima...

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se danas oko 17 sati na Baldekinu u ulici Stjepana Radića dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u...

    U Vodicama novi trgovački centar uskoro otvara svoja...

    Novi trgovački centar na Račicama, čiji je investitor 'Račice' d.o.o, otvorit će svoja vrata početkom kolovoza – piše InfoVodice. Centar će se prostirati na neto...

    HAK: U Kninu je prolaznost na završnom ispitu...

    Prema podacima Hrvatskog autokluba, u Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje. Polaznici su, u prosjeku, nešto lošiji...

    Međunarodni liječnički simpozij u Šibeniku okupio pedesetak vodećih...

    Međunarodni liječnički simpozij 'Croatian Complication Course' održava se u Šibeniku od 3. do 5. svibnja, a tečaj ovog tipa, koji obuhvaća neurovaskularno područje, po...

    NAJNOVIJE

    Prometna nesreća na Baldekinu. Nema ozlijeđenih ali ima materijalne štete

    Iz Policijske uprave šibensko-kninske doznajemo da se danas oko 17 sati na Baldekinu u ulici Stjepana Radića dogodila prometna nesreća s materijalnom štetom u...

    U Vodicama novi trgovački centar uskoro otvara svoja vrata na Račicama

    Novi trgovački centar na Račicama, čiji je investitor 'Račice' d.o.o, otvorit će svoja vrata početkom kolovoza – piše InfoVodice. Centar će se prostirati na neto...

    HAK: U Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje

    Prema podacima Hrvatskog autokluba, u Kninu je prolaznost na završnom ispitu u autoškoli bolja nego u ostatku zemlje. Polaznici su, u prosjeku, nešto lošiji...

    Međunarodni liječnički simpozij u Šibeniku okupio pedesetak vodećih svjetskih neurokirurga i intervencijskih radiologa

    Međunarodni liječnički simpozij 'Croatian Complication Course' održava se u Šibeniku od 3. do 5. svibnja, a tečaj ovog tipa, koji obuhvaća neurovaskularno područje, po...