Palenta je jelo koje je nastalo u sjevernoj Italiji i od davnina se smatrala seoskim jelom. To je obrok koji je napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju vrlo pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svatko bez obzira na starost.
Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom, piše Atma.hr.
Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži, palenta ima vrlo mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju. 100 grama palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodnu materiju tako da su i njeni ugljikohidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i djecu.
Od palente mogu se spremati i razna jela, a jedno od njih su ukusne projice .
- 150 g kukuruzne palente
- 200 g brašna
- 300 g svježeg, usitnjenog sira
- 1 žličica soli
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
Dok se priprema smjesa potrebno je rernu uključiti na 200 stupnjeva. U posudu stavite ulje i jogurt i dobro razmutite.
Nakon što dobijete homogenu smjesu dodajte brašno i palentu sa žličicom soli i s praškom za pecivo. Preporučeno je koristiti bezglutensko brašno u tom slučaju.
Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitno izmrvljen sir. U veći pleh stavlja se smjesa koja je prethodno namazana s malo ulja.
Projice se peku na 190 stupnjeva sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti jesu li dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suha, to je znak da su dovoljno boravile u pećnici i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja.
(FOTO: Pixabay.com)