" "
Više

    " "

    U Oklaj na ‘Prominski bronzin’: Natjecatelji će spremati janjeće tripice, a moći ćete kušati i vrhunska vina

     

    Gastro manifestacija ‘Prominski bronzin’ održat će se ove nedjelje od 18,30 sati na trgu u Oklaju. Projekt ‘Prominski bronzin’ zamišljen je kao gastro natjecanje u spravljanju domaćih specijaliteta po starinski u bronzinu nad vatrom, a natječu se timovi koje čine porijeklom Prominjci.

    Naglasak je na promociji domaćih jela i na očuvanju njihovog tradicionalnog spravljanja kao dijela kulturne baštine ovog kraja, a ujedno želi se potaknuti proizvodnja domaćih proizvoda na ekološkoj osnovi i njihova prezentacija u turističkoj promociji Općine Promina.

    Ove godine natjecatelji imaju zadaću u bronzinu skuhati kurmu. Riječ je o tradicionalnom prominskom jelu od janjećih iznutrica (tripicama) koje se kuhaju uz priloge manje uobičajene u drugim krajevima gdje postoji tradicija njihovog kuhanja, piše Radio Drniš.

    Općina Promina kao obično osigurava osnovne namirnice i drva, a svi ostali dodaci i začini jelu su po odabiru samih kuhara. Prema propozicijama natjecanja žiri kojeg čine poznati kuhari ocjenjivati će okus, saft i ukupni dojam jela, te odjeću kuhara i atmosferu ekipe.

    Tri najbolje ocijenjene ekipe dobit će bronzin. Istodobno, u revijalnom dijelu manifestacije timovi udruga, ustanova, turističkih zajednica, te posebni gosti- timovi poznatih i uglednih osoba iz Županije i šire sudjeluju u kuhanju jela po svom izboru. Što znači da posjetitelje i ove godine očekuje raznovrsna ponuda jela, koja će se svima kao i dosada dijeliti besplatno.

    U sklopu ‘Prominskog bronzina’ održava se i 5. Smotraprominskih vina, koja će ocjenjivati poznati enolozi a najbolji vinari za nagradu dobit će vinogradarski pribor. Posjetitelji će imati priliku razgledati i sajam obrtništva, a najmlađi sudjelovati u eko-etno radionicama.

    U kulturno umjetničkom programu sudjeluju KUD-ovi, a za zabavu pobrinut će se Trio Regula i grupa Dalmatino.

    Završnica manifestacije je točno u ponoć uz veliki vatromet.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...