" "
Više

    " "

    Šibenčanin Tomislav kuha najbolju kavu u regiji: ‘Dok su svi govorili da će postati predsjednici i balerine, ja sam znao da ću biti konobar’

     

    Latte arte, poznatije kao umjetnost crtanja mlijekom po kavi, predstavlja posebnu metodu posluživanja kave gdje je najvažnija mirna ruka iskusnog bariste. Ovaj moderni oblik umjetnosti vuče korijene iz Italije, razvio se u Americi,a  na plodno tlo je naišao i u Šibeniku gdje se kriju neki od najboljih barista u regiji.

    Šibenčanin Tomislav Stančić na nedavno održanom natjecanju barista ‘Latte Art Challenge Sarajevo’ pomeo je konkurenciju od dvadesetak natjecatelja i kući se vratio sa zlatom. Iako se o bosanskoj kavi čuju samo riječi hvale, čini se da u regiji najbolju kavu kuhaju Hrvati.

    – Na natjecanju je nastupilo dvadesetak natjecatelja iz  cijele regije, Hrvatske, BiH, Italije, Srbije i Crne Gore, i hrvatski natjecatelji su osvojili prva tri mjesta u ukupnom poretku. Natjecanje se sastojalo od dva segmenta, odnosno prvi dio natjecanja smo dobili zadani motiv, dok je drugi motiv bio po našem izboru i morao je imati neku svoju priču.  Konkurencija je bila uistinu jaka, ali što je konkurencija jača to imamo više prilike za naučiti jedni od drugih. Natjecanja su u ovom poslu bitna radi druženja, praćenja noviteta i razmjene iskustava koja nam samo mogu pomoći u poslu i osobnom napredovanju –priča nam Stančić.

    kava2

    Pripreme za natjecanja traju tokom cijele godine, a trema je bez obzira na godine iskustva uvijek prisutna.

    – Ako nema treme znači da nam nije stalo do samog natjecanja. Kada je prestanem imati, onda ću prestati i s natjecanjima-otkriva nam Stančić.

    kava

    S natjecanjima je počeo prije nekih osam godina, ali ljubav prema ovom poslu postoji otkad zna za sebe.

    – U prvom razredu osnovne škole svi su htjeli biti balerine, predsjednici ili odvjetnici kad odrastu, ja sam htio biti konobar. To mi je od malena bilo u krvi zahvaljujući ocu koji je u tom poslu i nikad nisam požalio izbor svojeg zanimanja. Nakon završene Turističko-ugostiteljske škole upisao sam fakultet u Šibeniku koji sam završio u roku i koji shvaćam kao jednu nadogradnju svega onoga što volim i radim – priča nam Stančić koji među ostalim organizira i vodi tečajeve za bariste u sklopu svoje akademije ‘Bar Academy Iks’.

    kava1

    Šibenik ima dobre bariste, ali ostaje još uvijek dosta mjesta za napredovanje i popularizaciju tog zanimanja, iskren je Stančić.

    – Danas ljudi konobarsko zanimanje doživljavaju kao posao koji mogu obavljati svi i to je problematika u našoj percepciji i u našem školovanju. Kad sam u sedmom razredu ponovio kako želim biti konobar svi su mi se smijali jer se to zanimanje doživljavalo kao smjer za one koji nemaju drugu opciju. Naravno, ostaje činjenica da će biti ljudi koji će odabrati ovaj ili primjerice kuharski smjer jer namaju druge opcije, ali to su zanimanja u kojima se može itekako napredovati. Kuhar može peći ćevape, a može raditi u vrhunskom restoranu s Michellinovom zvjezdicom. Razliku čine ljubav, konstantni rad i želja za napretkom – objašnjava nam Tomislav koji je najvažnije profesionalne korake napravio pod budnim oko Zlatka Vukičevića, jednog od prvih barista u Hrvatskoj.

    kava3

    Kultura ispijanja kave u Šibeniku je na visokoj razini, vlasnici lokala su shvatili da je kvaliteta na prvom mjestu, a u tome ih prate i mušterije.

    – Kvaliteta prije kvantitete! Gosti su počeli birati mjesta prema tome gdje im je dobra kava, a ne gdje će biti viđeni.  Danas smo svjedoci brojnih trendova kao što su šljokice i printanje motiva na kavi, ali to je sve instant. Jel vam draže da kuhar napravi jelo za vas ili stroj? Ljudska ruka je uvijek ljudska ruka i s razlogom su ručno rađeni automobili puni skupljih od strojno rađenih. Kad vidite da se netko potrudio naučiti nešto napraviti, onda to cijenite, tome se vraćate i niti jedan stroj to ne može zamijeniti – iskreno će Stančić.

    kava5

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...