" "
Više

    " "

    Željko Šturlić dobitnik je Grba Grada Šibenika, a od svih priznanja ovo mu najviše znači

     

    Gradsko Vijeće na jučerašnjoj je sjednici usvojilo prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada, a Grb grada Šibenika otišao je u ruke Željku Šturliću, dugogodišnjem uredniku festivalskog programa MDF-a. Grb Grada dodjeljuje se pojednicima ili organizacijama kao priznanje za napredak čovječanstva, za razvoj demokracije te za uspješnu i korisnu suradnju s Gradom Šibenikom, a kako je Šturlić svoju festivalsku i šibensku karijeru počeo još 1976. godine, priznanje je bilo samo pitanje vremena.

    – Kao prvo, dosta sam zbunjen i još uvijek ne vjerujem da je takvo nešto moguće.
    U svakom slučaju, znači mi mnogo. Najviše od svih dosadašnjih priznanja. Nagrada me natjerala na razmišljanje o svim proteklim festivalima, o filmu na Gorici, o problemima i promjenama prikazivačke tehnike, od 16-ice, 35-ice, pa do digitalije. Razmišljanje o svim proteklim filmskim radionicama, o voditeljima koji više nisu među nama, o velikoj zainteresiranosti  i kreativnosti djece na radionicama, o animacijskim izričajima i različitim tehnikama, premijerama na ljetnoj pozornici hrvatskih filmova za djecu, o djeci s Gorice koja me i danas pozdravljaju u gradu kao mladi i odrasli ljudi. Uzbuđen sam pri samoj pomisli da se takvo priznanje dogodilo meni.Od srca se zahvaljujem Šibeniku, kao i svim dragim ljudima s kojima surađujem i onima s kojima se susrećem u gradu. Hvala i predlagateljima za priznanje kao i svima koji su u tom predlaganju prepoznali sve što je uloženo u promicanje i pozicioniranje festivala u gradu, u državi, a i u cijelom svijetu – počinje Šturlić.

    Nakon završenog studija u Zagrebu, zapošljava se kao ravnatelj u Narodnom sveučilištu Dubrava. Do tada se bavio nizom poslova, ponajviše vezanih uz filmsku i audiovizualnu djelatnost, a zahvaljući predanom radu dobio je niz priznanja i pohvalnica, do kojih izdvaja priznanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za vrstan rad s mladima. Ipak, suradnja s MDF-om jedna mu je od najdražih djelatnosti.

    – Suradnja je započela još od daleke 1976./1977. godine, kad filmski program postaje službeno dijelom festivalskog programa. Tada se program zasniva na suradnji s Narodnim sveučilištem ‘Otokar Keršovani’ iz Zagreba, koje na Gorici po prvi puta organizira prikazivanje filmova za djecu na skalama Don Krste Stošića. Do sada je prikazivano više od 450 filmova, a interes za program i popunjenost gledališta na Gorici, govori sve o potrebi takvog programa. Sjećam se ’94. godine, kasna jesen, zazvonio je telefon u sveučilištu, zove Pavle Roca i onako iz prikrajka upita da li možemo nastavit suradnju i prikazivati filmove. Odgovor je bio jasan i iz prve – možemo. Da pojasnim, za vrijeme Domovinskog rata festivalski program bio je disperziran i njegovo ostvarivanje bilo je otežano, pa nije bilo niti prikazivanja filmova na otvorenoj pozornici. I tako je krenula filmska priča sa Šibenikom – govori.

    zeljko sturlic privatni album

    Priča kako više ne zna je li urednik ili suradnik. Njegova zadaća je, uz prepoznatljivu festivalsku pozornicu na Gorici i prikazivanje filmova, predlaganje filmskih radionica dječjeg filmskog stvaralaštva. Jedna od poznatijih je i radionica s svjetski priznatim i poznatim englezom Billom Connorom. Svi video radovi nastali na radionicama predstavljeni su javnosti u HNK u Šibeniku zadnjeg dana festivala.

    – Naš nesvakidašnji pristup, između ostalog, utječe na stalni porast broja polaznika filmskih radionica. Zainteresiranost za film, učenje i svladavanje vještina za stvaranje u različitim filmskim tehnikama pridonijelo je povećanju broja radionica i sve većoj produkciji čemu i težim svake godine. Posebna pažnja pridodaje se odabiru voditelja, a najviše inozemnim filmskim radioničarim – pojašnjava.

    Najposebniji festival na svijetu

    Kako kaže, cjelokupni program festivala je vrlo zahtjevan, a zadnjih godina sve je opširniji i bolji. Puno predstava, radionica, uličnih akcijskih programa. Ima svega i ima za svakoga – od najmanjih do najstarijih.

    – Tko god aludira na strelovite i brze promjene u programu, u zabludi je jer je to gotovo nemoguće za festival koji je međunarodni i koji je najposebniji na svijetu, nije filmski, kazališni ili istovrsnih rodova umjetnosti. Svaka prilagodba treba se rješavati korak po korak, težiti napretku i financijski mora biti popraćena. Onda će biti vidljivi rezultati koje će prepoznati svi korisnici festivalskog programa, cijela Hrvatska i međunarodna zajednica. Poručio bi mladima i svima u Šibeniku da čuvaju i njeguju MDF, da podrže napredak tog prepoznatljivog brenda i da budu sretni što je puno uloženo u ‘kulturnu industriju’ grada. Imam i poruku za osnovnoškolce, a to je da dođu na festivalski radionički program bez obzira koje je vrste – kaže nam.

    Mnogo je razloga za svaki novi povratak u Šibenik. Kada to nisu poslovne obveze, onda su to rijeka Krka, more i ljudi.

    – Moram spomenuti i one kojima smo redovito kupovali kokice, sladoled, slatkiše za vrijeme projekcija na Gorici, samo da bi bili mirni i odgledali film do kraja. A zamislite samo kako se mogu osjećati kada me na rivi zaustavlja srednjoškolac,i uz pitanje sjećam li ga se s Gorice, zamoli me mogu li mu nositi ribe koje je upecao sebi za ručak! Puno je srce lijepih događanja iz Šibenika – govori.

    Nekad mu se čini kako pozna baš sve ljude u Šibeniku, pa tako često pozdravi i one za koje kasnije shvati da ih nikada nije ni upoznao. Ipak, ima on ‘svoje ljude’, svoje najuže društvo s kojima može razgovarati o svemu.

    – Dragan, Zlatko, Keke, Pulić, Brakus, Pigo, Copić, Pavle Roca, Branko Viljac, Šiljo, Maja, Jadranka,…ma ima ih još, bolje da ne nabrajam jer ću sigurno nekoga preskočiti. Svi su oni tu, i u dobru i u zlu. Naravno, sa Šibenikom sam povezan i uz jedan mali projekt koji svi zovemo Mali vrag i prijatelji, a ja ga često nazivam i ‘Kad se male ruke slože’. Odrasli pjevaju djeci, nema ništa ljepše. Jura i Zlatni natjerali me tako na sviranje harmonike, ali uz moj težak pristanak. No, pokazalo se da je projektić vrlo interesantan, pogotovo jer u bendu sviraju ljudi koji se bave totalno drugačijim poslom i nitko nije profesionalno vezan uz glazbu. Super je to. Samo nikako nas sve skupiti na probama pa ponekad zvučimo ‘čudno’ – smije se.

    sturlic zeljko privatni album

    Šibenik ili Čučerje

    Odmor za dušu za njega je praćenje filmske produkcije i skupljanje filmske stare tehnike za prikazivanje, vinograd i voćnjak, a oni koji ga prate i poznaju znaju da mu je Facebook prepun fotografija iz Čučerja. U dvoboju Čučerja i Šibenika, rezultat je izjednačen.

    -.A joj!To je kao da ja pitam Šibenčane – ‘Šibenik ili Zagreb’. Odgovor je Čučerje, a odmah kraj srca Šibenik. To je to. Jedno bez drugoga ne ide. Kad sam u svom kvartu u Zagrebu, česta pitanja prijatelja odnose se na Šibenik. U Šibeniku me pitaju prijatelji kako je u Čučerju. Šibenik, Čučerje i ja volimo se javno i tajno. ‘Ljubav koja nema kraj’, kaže jedna pjesma nekadašnjih Novih fosila, zaključuje Šturlić – među prijateljima zvani Šturla.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome...

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz...

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    Zagori titula klizi iz ruku, nisu se usrećili...

    Županijski dvojac u 3.NL jug nije se usrećio u 27. kolu. Zagora je na gostovanju kod kaštelanskog GOŠK-a odigrala samo 1:1 (Bučić 10'/Gabrić 4')...

    FOTO Rukometna groznica u Vodicama – u novoj...

    Rukometaši Vodica nakon sedam se sezona vraćaju u 1.HRL jug. Promociju u viši rang osigurali su osvajanjem prvog mjesta u 2.HRL jug. Uoči posljednje...

    NAJNOVIJE

    Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome nikad nije propao

    Priroda nas časti brojnim ukusnim voćem, a na početu sezone mnogi se najviše raduju prvim trešnjama. Ljubitelji trešanja žele ih iskoristiti na sve moguće...

    Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

    Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, najbrojniji su u proljeće i rano ljeto, a može ih se naći i u...

    Zagori titula klizi iz ruku, nisu se usrećili ni Vodičani

    Županijski dvojac u 3.NL jug nije se usrećio u 27. kolu. Zagora je na gostovanju kod kaštelanskog GOŠK-a odigrala samo 1:1 (Bučić 10'/Gabrić 4')...

    FOTO Rukometna groznica u Vodicama – u novoj dvorani igrat će se 1.HRL

    Rukometaši Vodica nakon sedam se sezona vraćaju u 1.HRL jug. Promociju u viši rang osigurali su osvajanjem prvog mjesta u 2.HRL jug. Uoči posljednje...