Pšenicu sijemo danas, na blagdan svete Lucije (13.12.) i puštamo da raste sve do Božića. Prema tradiciji, pšenica se na Božić ukrašava bojama hrvatske trobojnice uglavnom na način da se oko nje sveže crveno-bijelo-plava trakica te se u sredinu stavi svijeća.
Ovisno o tome kako bi pšenica iznikla, takva bi sljedeće godine u poljima bila ljetina. Inače, pšenica se smatra simbolom plodnosti, obnove i novog života.
Tek tri europske zemlje imaju običaj sadnje božićne pšenice – Italija, Hrvatska i Portugal.
KAKO POSADITI PŠENICU
Prvi korak je pšenicu staviti u malo vode i ostaviti preko noći kako bi nabubrila i kasnije uspješno klijala. Treba pronaći odgovarajuću posudu u koju ćete posijati pšenicu. Najpraktičnije su plitke posude, najbolje u tanjur gdje stavimo tanji sloj vate (oko 1 cm), a na nju toliko pšenice da napravimo sloj debljine 1-2 cm. Pažljivo polijemo vodom, toliko da navlažimo vatu koja će pšenici davati potrebnu vlažnost. Svaki dan je potrebno dodavati vodu. Nakon nekoliko dana pšenica će niknuti, a posudicu s pšenicom treba držati pokraj izvora svjetlosti, najbolje prozora.
Do Božića će pšenica lijepo izrasti i biti lijepa dekoracija stola. Kada poraste toliko da se počne presavijati možemo je dodatno učvrstiti trobojnom trakom ili kakvim simpatičnim čipkastim papirom kojeg omotamo oko njenog donjeg dijela.
Nakon Božića ne bacajte pšenicu već njome nahranite ptičice.
Narodna vjerovanja kažu da gustoća, boja i sočnost izniknulih vlati pšenice pretkazuju bolju ili lošiju žetvu. Znači ako je gusta, pune boje i čvrstih vlati bit će dobra žetva ili preneseno, vama će biti bolja, zdravija i uspješnija godina.