" "
Više

    " "

    Napokon objašnjeno: Zašto nam luk tjera suze na oči?

     

    Svima je poznat taj osjećaj: oči prvo počinju svrbjeti i peći, a zatim stižu suze. Zašto luk, ta naizgled jednostavna namirnica, ključna u većini vaših kulinarskih kreacija uzrokuje takvu nelagodu?

    Kod životinja i biljaka život se podjednako svodi na opstanak i reprodukciju. Pritom ni luk nije iznimka. Kako bi se spriječili pohlepni grabežljivci da pojedu glavicu, luk ispušta oštre kemikalije koje izazivaju iritaciju oka, piše Medical News Today.

    U prvoj godini životnog ciklusa luk proizvodi sočnu glavicu koja služi kao spremište energije. Iduće godine biljka proizvodi cvijet i sjeme, što joj omogućuje reprodukciju.

    Iza obrambenog mehanizma te biljke krije se sofisticirana kemija, a znanstvenici su tek nedavno otkrili kako djeluje enzim odgovoran za taj proces.

    Kemikalija koja tjera suze na oči naziva se sin-propantiol-S-oksid, poznata i kao lakrimatorni faktor (LF). Ljudske suzne žlijezde tehnički se nazivaju lakrimalnim žlijezdama, a LF je čimbenik koji uzrokuje suzenje.

    Marcin Golczak, profesor farmakologije na sveučilištu u Clevelandu i njegovi kolege nedavno su otkrili strukturu enzima koji u luku proizvodi lakrimatorni faktor, a naziva se LF sintazom.

    Kada počnemo rezati luk, stanice u glavici razdvajaju se i ispuštaju enzim nazvan alinaza, a on proizvodi kemikalije koje se pretvaraju u molekule okusa. To luku daje karakterističan okus.
    LF sintaza pretvara u lakrimatorni faktor neke od kemikalija u tom procesu. Kada LF dođe u dodir s rožnicom, ondje locirani živci signaliziraju mozgu da je stigao iritans. Mozak odgovara šaljući signal suznim žlijezdama da je vrijeme za plakanje. Suze i treptaji služe za ispiranje nadraživača, piše punkufer.

    Razumijevanja strukture i funkcioniranja enzima kompleksna je znanost. Iako je sintaza lakrimatornog faktora poznata već 15 godina, dosad nitko nije uspio pokazati kako zapravo djeluje.
    Golczak i njegovi kolege uspjeli su enzime pretvoriti u mikroskopske kristale i zatim ih vizualizirati rendgenom. To im je omogućilo da ustanove trodimenzionalnu strukturu enzima i identificiraju male džepove u kojima se odvija kemijska pretvorba lakrimatornog faktora.

    Zahvaljujući Golczaku i kolegama, znamo više o biokemijskim potencijalima jedne od najzdravijih namirnica, a možda će i vama pri idućem sjeckanju luka biti lakše zbog spoznaje o čudesnom biokemijskom procesu koji se odvija doslovno pred vašim očima.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Kazalište u subotu, 4. svibnja domaćin 14. Smotre...

    U organizaciji Šibensko-kninske županije i u suradnji s Hrvatskim saborom kulture u subotu, 4. svibnja u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku...

    Zeleni grad na Jadriji zasadio 25 novih tamarisa...

    Zeleni grad Šibenik nastavlja sa sadnjom i uređenjem zelenih površina u gradu i izvan njega. Novih 25 stabala Tamarix tetrandra zasadili su radnici Zelenog grada...

    Šibenik trijumfom nad Jarunom preuzima prvo mjesto: ‘Imamo...

    Nogometaši Šibenika nastavljaju hod prema tituli, prema povratku u elitni rang hrvatskog nogometa. U tom maršu nanizali su devet pobjeda, a dođu li do...

    NAJNOVIJE

    Kazalište u subotu, 4. svibnja domaćin 14. Smotre folklora Šibensko-kninske županije

    U organizaciji Šibensko-kninske županije i u suradnji s Hrvatskim saborom kulture u subotu, 4. svibnja u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku...

    Zeleni grad na Jadriji zasadio 25 novih tamarisa od glavnog mula prema kabinama

    Zeleni grad Šibenik nastavlja sa sadnjom i uređenjem zelenih površina u gradu i izvan njega. Novih 25 stabala Tamarix tetrandra zasadili su radnici Zelenog grada...

    Šibenik trijumfom nad Jarunom preuzima prvo mjesto: ‘Imamo mentalitet pobjednika’

    Nogometaši Šibenika nastavljaju hod prema tituli, prema povratku u elitni rang hrvatskog nogometa. U tom maršu nanizali su devet pobjeda, a dođu li do...