" "
Više

    " "

    Na 8. Festivalu sira u Drnišu struka nagradila škripavac, narod odabrao mišni sir

     

    Sir škripavac Vladimira Tomaića iz Otočca, autohtoni sir Like i Korduna koji je ove godine prijavljen za zaštitu na nacionalnoj razini, pobjednik je 8. Festivala sira koji je sinoć održan na drniškoj Poljani pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije te u organizaciji kninskog Ureda Hrvatske gospodarske komore za područja posebne državne skrbi i Grada Drniša.

    Zlatnim plaketama ocjenjivači sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu nagradili su OPG Markoš Miloš iz Pađena za svježi sir, Tomaić Commerce iz Otočca za krasnarski sir, OPG Božo Djak iz Knina za svježi ovčji sir, te OPG Ankicu Poljak iz Sinja za mladi kuhani sir.

    OPG Vuletić iz Maovica za polutvdi punomasni sir iz mišine osvojio je srebrnu plaketu a OPG Validžić iz Oklaja za ovčji tvrdi sir brončanu plaketu.

    Tako je izabrao stručni sud, a sud puka vidio se po gužvi ispred štanda na kojem se nudilo mišni sir iz Maovica.

    Foto: Radio Drniš
    Foto: Radio Drniš

    Iz godine u godinu ispred štanda Jagode i Željka Vuletića nepregledni je red svih onih koji žele njihov proizvod. Jučer su na sajam kasnili a gužva se lagano stvarala i prije njihovog dolaska. I jedini su neprestano radili.

    – Planinski sir je uvijek bio na cijeni. To je čisti ovčji sir u koji je uloženo puno rada i truda, kazao nam je Željko Vuletić, dodajući kako je lijepo dobiti plaketu ali da red kupaca dovoljno govori sam za sebe.

    Foto: Radio Drniš
    Foto: Radio Drniš

    Na sajmu je sudjelovalo 50 izlagača a osim proizvođača sira, svoje proizvode predstavili su i proizvođači pršuta, meda, ulja i suvenira.

    Okupljenim izlagačima i posjetiteljima obratili su se Darija Puljić, zamjenica šibensko-kninskog župana, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, Ivan Soža, predsjednik Gospodarske komore Šibensko-kninske županije i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić koji su ujedno pobjednicima uručili plakete.

    Foto: Radio Drniš
    Foto: Radio Drniš

    – Imamo festivale sira i pršuta, i kako bi zaokružili cjelinu zadaća nam je, ako ne ove onda svakako slijedeće godine, u Drnišu organizirati i festival vina, kazao je gradonačelnik Begonja.

    – Tijekom svih ovih godina uspjeli smo iskristalizirati niz kvalitetnih proizvođača. Provodeći ocjenjivanje sira pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu postigli smo to da su sirevi napredovali. Pri samim početcima imali smo nekolicinu vrlo loše ocjenjenih sireva, a danas od deset ispitanih uzoraka imamo sedam medalja. Ni ostali nisu loši i zaslužuju svaku pohvalu. Uspjeli smo i u promociji sira, posebno autohtonih sorti kao što je mišni sir, kazao je Josip Laća voditelj kninskog ureda HGK.

    puljic sir

    – Drniški kraj ima jako dobre predispozicije za razvoj stočarstva i proizvodnju sira ali i ostalih autohtonih tradicionalnih proizvoda po kojima je naš kraj prepoznatljiv. Podržavanjem ovakvih manifestacija promoviramo sve naše proizvode. Šibensko kninska županija ulaže u brendiranje proizvoda kao što su mišni sir, drniški pršut, dalmatinska janjetina i med. Do sada prepoznatljiva turistička destinacija naša županija je sve poznatija i kao gastro destinacija, kazala je dožupanica Darija Puljić.

    Izvor: Radio Drniš

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...