" "
Više

    " "

    Kruh koji se ne mijesi: Četiri sastojka, pećnica i malo vremena

     

    Podsjećam na kruh o kojem su pisali mnogi blogeri. I mnogi su ga mijesili. Točnije, nisu ga mijesili. Da, ovaj kruh uopće nije potrebno mijesiti, dovoljno je zamiješati sve sastojke i pustiti da vrijeme učini svoje, odnosno, dozvoliti da smjesa dobro fermentira na sobnoj temperaturi. Kruh karakterizira jako nizak udio kvasca i visok postotak vlage. Ono što vam treba jest dovoljno vremena i strpljenja. I dobro ugrijana pećnica.

    Kad jednom probate recept za ovaj kruh, uvijek ćete mu se vraćati jer osim jednostavnosti pripreme, ovaj kruh osvaja svojim okusom, teksturom i izgledom.

    Sastojci:

    400 g brašna
    1¼ čajne žličice (8 g) soli
    ¼ čajne žličice (1 g) instant suhog kvasca
    300 ml hladne vode

    Postupak izrade:

    1. Od navedenih sastojaka zamiješati gustu, ljepljivu smjesu i prekriti prozirnom folijom. Ostaviti posudu sa smjesom da odstoji na sobnoj temperaturi od 12 do 18 sati (najbolje preko noći) dok se smjesa ne udvostruči. Potom smjesu treba izručiti na dobro pobrašnjenu površinu, a zatim smjesu preklopiti par puta na pobrašnjenoj površini pa tako dobiveno (još uvijek dosta ljepljivo tijesto koje ‘bježi’) prebaciti na dobro pobrašnjenu krpu, zamotati i staviti u dublju posudu te ostaviti da se diže još sat-dva.
    2. Nakon što je tijesto odstajalo, pomoću krpe prebacite u dobro zagrijanu posudu (najbolje od lijevanog željeza) koja se zagrijavala na 230°C zajedno s poklopcem. Kruh pecite na 230°C i to 30 minuta, a nakon toga maknite poklopac i pecite još 15-30 minuta bez poklopca. Po potrebi se može smanjiti temperatura na 200°C, ali onda kruh treba peći malo duže, odnosno, dok korica ne dobije lijepu smeđu boju.

    Po želji u ovaj kruh možete dodati bilo koje sjemenke kao što su sezam, crni kim, suncokret, lan, ali i češnjak, ribani sir ili začinsko bilje. Kruh ima jako lijepu rupičastu teksturu i zbog svoje vlažnosti može duže trajati, a da se ne mrvi.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Solarisa jedna pobjeda dijeli od izlaska u Europu,...

    Vaterpolisti Solarisa korak su bliže novom izlasku na europsku scenu. U prvoj utakmici razigravanja za peto mjesto u domaćem prvenstvu u Crnici su sa...

    Carević u prvi plan opet gurnuo igrače, ali...

    Pjevalo se travnjaku i tribinama Šubićevca nakon 2:0 pobjede nad Jarunom, kojom su nogometaši Šibenika zasjeli na prvo mjesto 1.NL. Bio je to deseti...

    FOTO Svečano otvorena 14. Smotra folklora naše županije

    Svečanim mimohodom folklornih skupina s Poljane počela je danas 14. Smotra folklora Šibensko-kninske županije. Smotra je otvorena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, a u...

    Upoznajte svoj budući osmijeh-Dani otvorenih vrata Cirkonij Centra...

    Upoznajte svoj budući osmijeh u prostoru u kojem se dental i umjetnost susreću uz pjenušac i dobro društvo! Želite li u samo pet minuta doznati...

    NAJNOVIJE

    Solarisa jedna pobjeda dijeli od izlaska u Europu, Mornar ‘slomljen’ u trećoj četvrtini

    Vaterpolisti Solarisa korak su bliže novom izlasku na europsku scenu. U prvoj utakmici razigravanja za peto mjesto u domaćem prvenstvu u Crnici su sa...

    Carević u prvi plan opet gurnuo igrače, ali njegov doprinos ne može se i ne smije ignorirati

    Pjevalo se travnjaku i tribinama Šubićevca nakon 2:0 pobjede nad Jarunom, kojom su nogometaši Šibenika zasjeli na prvo mjesto 1.NL. Bio je to deseti...

    FOTO Svečano otvorena 14. Smotra folklora naše županije

    Svečanim mimohodom folklornih skupina s Poljane počela je danas 14. Smotra folklora Šibensko-kninske županije. Smotra je otvorena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, a u...

    Upoznajte svoj budući osmijeh-Dani otvorenih vrata Cirkonij Centra  

    Upoznajte svoj budući osmijeh u prostoru u kojem se dental i umjetnost susreću uz pjenušac i dobro društvo! Želite li u samo pet minuta doznati...