Tvrđava Barone svoju je ponudu autohtonih proizvoda i proizvođača zaokružila uvođenjem kave koja ima posebnu priču. Riječ je, naime, o kavi zagrebačke pržionice ‘Lively Roasters’ koja je stopostotna ‘arabica’ ubrana 2016. godine i mljevena na tjednoj bazi.
– Barone je posebna priča, ne samo šibenska nego i hrvatska. Mi smo u gastro kulturnom centur platforma za prezentaciju autohtoniih proizvoda i proizvođača, a cjelokupna koncepcija temelji se na prezentaciji manjih, kvalitetnijih koji se osobno mogu povezati, pa je u tom smjeru išla i priča sa kavom. Tražili smo proizvođača odnosno dobavljača da pružimo posjetiteljima posebnu priču i došli do zagrebačke pržionice kave ‘Lively Roasters’ koja nudi drugačiji pristup kave, a koja prati svjetske trendove. Naime, kava je sezonsko voće i logično je da što je svježija, krajnji napitak je puno bolji. Mi ćemo na Baroneu imati kavu koja je ubrana 2016. godine, 100 posto ‘arabicu’ i koja se prži u malim serijama po 13 kilograma, kazala je Vera Jergović Bolanča, voditeljica marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Tvrđave kulture Šibenik.
Budući su Šibenčani već stekli naviku ispijanja kave na najljepšem ‘štekatu’ grada, vjeruje kako ih nova kava koju će Barone nuditi neće iznevjeriti.
– Na tvrđavi Barone možete popiti ‘double origin blend’ koji se sastoji od 85 posto brazilske kave ‘San Rafael’ i 15 posto nikaragvanske kave ‘La Carolina’. Kave su pržene srednje, nisu pretamne da ne budu pregorke. Kod kave je bitno da se osjete kiseline s obzirom da je kava voće. Sadrži triput manje kofeina jer nema robuste u sebi, a njezina je specifičnost to što je riječ o ‘arabici’ pa je samim time osjetljivija i nježnija. Svaka greška se osjeti, i morate biti jako dobro obučeni da biste radili s njom, istaknuo je Oliver Oljica, barista trener za ‘Lively Roasters’.
‘Craft’ kavu osim u Zagrebu i na Pelješcu, tako će posjetitelji moći piti i na Baroneu. Prožeta je čokoladnim notama, vanilijom, karamelom i orašastim plodovima.
– U kavu se dodaje svježe mlijeko koje se zagrijava na 60 do 70 stupnjeva, čime potičemo prirodne šećere, pa je kava puno slađa s toplim mlijekom nego sa hladnim, napominje Oljica.
Nije to jedina novost s kulturne atrakcije godine. Program za sezonu, najavljuje Jergović Bolanča, bit će još bogatiji nego prošle godine.
– Užurbano radimo na programu i prvi ćemo izbaciti u ponedjeljak. Intencija nam je da s cjelokupnim programom izađemo tijekom travnja za svetog Mihovila i Barone, s naglaskom na Barone jer smo prošle godine imali filmski festival, a sada je red i da muzički dio zaživi na Baroneu, poručila je.