" "
Više

    " "

    FOTO Devetogodišnja Marijeta u Tribunju ulovila ribu fugu čiji je otrov tisuću puta jači od cijanida

     

    Ribu fugu, odnosno srebrnoprugu napuhaču, ulovila je danas na tunju devetogodišnja Marijeta u Tribunju. Riječ je o ribi čiji je otrov preko tisuću puta jači od cijanida, a koja se u Japanu smatra delicijom. Ako se njezino meso jede nestručno pripremljeno, može paralizirati čovjeka, a čak ga i ubiti što daje draž tom specijalitetu koji pripremaju stručno obučeni kuhari.

    – Prije tri godine smo isto ulovili ribu fugu, ali ova je manja i živa je. Ovo je opasna riba ako se jede sirova. Ulovili smo malu ribu, ali sigurno ima i odraslih koje su još opasnije. Što s njima – upitala se Marijetina majka Milena.

    Srebrnopruga napuhača riba je koja nije tipična za Jadransko more, a kroz Sueski kanal stigla je iz toplijih mora, objasnila nam je biologinja iz Nacionalnog parka Kornati Martina Markov.

    – U nedostatku prirodnih neprijatleja, živi i razvija se u našem moru. Otrov se zove tetrodotoksin i stvarno je tisuću puta jači od cijanida. Ovim putem upozoravam ljude da je ne jedu – poručila je morska biologinja koja je dodala da bi možda najbolje bilo dati ribu u šibenski akvarij.

    fugu

    Riba je zasad u akvariju, a Marijeta i njezina majka, kako kažu, definitivno ne namjeravaju napraviti sushi od nje.

    Inače, otrovna napuhača prvi put je viđena u Jadranskom moru 1992. godine, i to u vodama Albanije te kod otoka Sušca, dok je prvi put ulovljena 2012. godine. Za tu vrstu ribe karakteristično je da ima sposobnost napuhivanja tako da budu nekoliko puta veće od svoje normalne veličine. To je vrlo učinkovit način samoobrane, a usto su i otrovne te spadaju među najotrovnije ribe na svijetu. Njezin otrov napada živčani sustav te izaziva paralizu, a naposljetku i smrt.

    U Japanu se, dakle, napuhača ubraja u kulinarske delicije, a restorani koji poslužuju jelo fugu, smatraju se vrhunskima. Riječ je o sezonskom jelu koje se sprema u zimskom razdoblju, a kuhari koji je spremaju, školuju se za to pune tri godine, polažu jedan od najtežih ispita i moraju imati certifikat koji izdaje japanska vlada. Usprkos tome, u Japanu se godišnje otruje više desetaka ljudi od kojih neki umru od posljedica trovanja.

    fugu

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...