" "
Više

    " "

    Uspješna sezona nije plod slučajnosti, već dobro smišljene turističke strategije

     

    Brojke ne lažu. A one su i ove sezone pokazale da Vodice se ne nazivaju uzalud ‘šampionom turizma’. Na ovim stranicama smo nedavno izvijestili kako je u prvih osam mjeseci na vodičkom području zabilježeno porast broja noćenja od četiri posto, te sedam posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani. Ono što treba istaknuti jest da ti ‘turistički plusevi’ nisu plod slučajnost, već dobro smišljene, a onda i provedene turističke strategije. A čiji bi se posljedice posebno trebale osjetiti u posezoni.

     PRUŽILI RUKU UGOSTITELJIMA I HOTELIJERIMA

    O čemu se zapravo radi? Pa o tome da Grad Vodice izlazi ususret svojim ugostiteljima, hotelijerima i turističkim poduzetnicima nastojeći ih raznim benefitima stimulirati da rade tijekom čitave godine. Pa su tako, primjerice, svi vlasnici, odnosno korisnici hotela i restorana na vodičkom području oslobođeni plaćanja komunalne naknade za četiri zimska mjeseca (siječanj, veljaču, studeni i prosinac). Da je riječ o uistinu stimulirajućoj gradske uprave mjeri najbolje govore podaci prema kojima su ‘cjelogodišnjim poduzetnicima’ troškovi poslovanja u prošloj godini bili smanjeni za čak 735 tisuća kuna, što znači da je Grad Vodice  ‘žrtvovao’ isti iznos iz proračuna, ali samo kratkoročno. Jer, pozitivni efekti će u konačnici sigurno biti veći. Uostalom, to već i jesu.

    Na produženje turističke sezone u Vodicama sigurno će pozitivno djelovati i obračunavanje poreza na korištenje javnih površina po – godišnjoj tarifi. Što znači kako i oni koji rade samo tijekom špice sezone i oni koji rade tijekom cijele sezone plaćaju isti iznos. A taj je iznos upola manji nego ako se posluje na pomorskom dobru, u prvoj zoni iznosi svega 300 kuna po metru kvadratnom godišnje.

     POGODNOSTI I ZA POLJOPRIVREDNIKE

    – Plaćanjem godišnje, a ne mjesečne naknade, stimulira se cjelogodišnji rad ugostiteljskih objekata, jer objekti koji ostaju otvoreni i zimi ne plaćaju veću naknadu za korištenje javnih površina – objašnjavaju u Gradu Vodice spomenutu poticajnu mjeru, uz dodatak kako je tendencija vodičkog turizma je da gosti kušaju što i više domaćih proizvoda, pa stoga Grad stimulira i poljoprivrednike na način da im  subvencionira kamate na kredite u poljoprivredi, marikulturi i seoskom turizmu.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...