" "
Više

    " "

    MAGAZIN IŠ DONOSI: Šibenčanin otvara beef shop u centru Zagreba

     

    Otvorenje prvog hrvatskog beef shopa iliti trgovine goveđeg mesa Šibenčanina Miše Pešića originalna je i atraktivna ideja koja će svakako obogatiti gastronomsku ponudu naše zemlje. Kada u obzir uzmemo podatak kako se na dnevnom meniju Hrvata svakodnevno nađe komad mesa, jedinstveni butik ove važne namirnice privući će mnogo znatiželjnika. Zagreb će dobiti prostor kakvog nema niti Amsterdam, poručuje Miše koji već 28 godina živi i radi u tom nizozemskom gradu. Iako ga znatiželjnici pitaju je li ‘beef shop’ zapravo drugi naziv za mesarnicu, ovaj zaljubljenik u kulinarstvo, no prvenstveno u meso, odgovara kako je to pravi ‘pravcati’ butik mesa. Kao što postoji butik cipela ili odjeće.

    MINI CARSTVO GOVEDINE

    Zagrebačka Petrinjska ulica dobit će izložbeni prostor svježeg i zamrznutog mesa, svi komadi bit će porcionirani i u vaakum pakiranju, a prezentirat će se i neobični proces sazrijevanja mesa tzv. ‘dry aging’, prirodan način mekšanja mesa i pojačanja njegova okusa što je za hrvatske pojmove prava rijetkost, premda je riječ o prvoklasnom mesnom zalogaju. Svima željenima novih znanja i okusa, savjetovat će se i koji prilozi najbolje ‘sjedaju’ uz govedinu.

    Meso će se za potrebe ovog mini goveđeg carstva nabavljati iz Austrije od simentalskog goveda, a životinje, napominje vlasnik, ne smiju biti starije od 16 mjeseci.

    -Educirat ćemo našu klijentelu, budući da za tim postoji potreba. Puno njih bi htjelo otvoriti steak house, ali naši mesari ne mogu opskrbljivati takve lokale jer i sami ne znaju pozicioniranje mesa kod goveda, oni sve to zovu ramsteak, a i nemaju stalnu dostavu. Mi nudimo kompletan program za takve projekte, znači u ponudi imamo biftek, ramsteak, ribeye, T-bone steak, steak, hamburger… – najavljuje Miše čiji će ‘beef shop’ snabdijevati pojedine restorane i ugostiteljske obrt.

    DRUGAČIJI NAČINI PRIPREME MESA

    -Meso je porcionirano od 200 ili 300 grama, a T-bone teži i do 500 grama. To znači kad klijent nešto naruči svi su komadi iste težine, a zasada je praksa u restoranima kad naručiš biftek ili T-bone da nisu svi iste težine. Moje je mišljenje da gost ima pravo u restoranu dobiti ono što naruči, a ne da težine variraju od-do – poručuje vlasnik. Za one koji pak ne mogu izdržati, educirano osoblje pripremit će steak ili ramsteak, ovisno što im je draže, koje će na licu mjesta posjetitelji moći kušati. Miši je u planu do konca godine otvoriti i moderan fast food u kojem će se primjenjivati zahtjevni i izazovni načini pripreme hrane. Izdvojit ćemo samo metodu sous-vide iza koje se krije francuski izraz za kuhanje ‘u vaakumu’.

    Za kraj smo ga pitali koji komad govedine on najviše voli spremati.

    -Dobar ribeye jako je izazovan za kuhanje jer ima masnoću što daje punoću okusa – otkriva nam Miše koji vjeruje da je vrlo važno koje i kakve namirnice jedemo. ‘Ferrarija ne možemo svi voziti, ali hraniti se svi moramo’,zaključuje.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

    U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u Italiji i Vatikanu na kojem su posjetili brojne vjerske...

    U Kninu potpisan ugovor o izvođenju radova na...

    Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Knina održano svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića u Kninu s izvođačem Agrad...

    Znate li što i kako možete kompostirati? Zeleni...

    Biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, kuhinjski otpad iz kućanstva, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata, te sličan otpad iz proizvodnje prehrambenih...

    Održani okrugli stolovi o energetskoj učinkovitosti i povećanju...

    Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba, prošlog...

    NAJNOVIJE

    FOTO Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

    U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u Italiji i Vatikanu na kojem su posjetili brojne vjerske...

    U Kninu potpisan ugovor o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića

    Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Knina održano svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića u Kninu s izvođačem Agrad...

    Znate li što i kako možete kompostirati? Zeleni grad Šibenik donosi detaljne upute

    Biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, kuhinjski otpad iz kućanstva, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata, te sličan otpad iz proizvodnje prehrambenih...

    Održani okrugli stolovi o energetskoj učinkovitosti i povećanju vidljivosti energetskih i klimatskih politika

    Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba, prošlog...