" "
Više

    " "

    Gastronomska manifestacija `Vodiško slako´ održana u subotu

     

    Pod motom `Da se ne utrnu stare vodiške užance´, Kulturna udruga Vodiške perlice organizirala je danas u parku gastronomsku manifestaciju ‘Vodiško slako’.

    Uz pripremu slastica na licu mjesta, ponovo smo mogli uživati u našim tradicionalnim slasticama koje je nekada jelo staro i mlado.

    Osim uobičajenih fritula i kroštula posjetitelji su se zasladili slatkim kruhom, pespajima, mendulama u cukru, suhim smokvama, čičindaricama, šipkom pa čak i kruhom namazanim mašću s posutim šećerom. Bilo je tu likarije i dekota za svakoga. Od lozovače, travarice, višnjevače, prošeka i maraštine pa do čaja od kamumile i korupine

    – Najizvorniji primjer vodiškog slakog je kruh koji se zove Ib, a od toga kruha naši stari bi znali otkinuti komadić tijesta kao popleskač te bi ga stavili na kamim i poklopili s pekom. Od tog tijesta nastao je pespaj. Nakon toga su došle fritule, karitule i kroštule koje su se spremale najviše za Božić, Uskrs i svece, a danas se spremaju za svaku priliku – rekla nam je Tatjana Roca, predsjednica udruge Vodiške perlice

    Turistička zajednica grada Vodica suorganizator je ovog događaja koji je ujedno i poticaj razvoju posezone.

    – Intencija je da se domaći i turisti bolje upoznaju s vodičkom tradicionalnom gastronomijom te da ju ugostitelji i hoteljeri vrate u svoje kuhinje. Zahvaljujući jedinstvenim receptima, zaista imamo i mi svašta za ponuditi. – kazala je Anita Franin Pečarica, direktorica TZ grada Vodica.

    Izvor: infovodice.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    FOTO Polaganjem vijenaca na Kninskoj tvrđavi obilježena 33....

    Na današnji dan,1. svibnja 1991. godine napadom, prijetnjama i izgonom stanovništva hrvatske nacionalnosti iz Knina i okolnih mjesta, započet je čin srpske pobune, zločina...

    NAJNOVIJE

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    FOTO Polaganjem vijenaca na Kninskoj tvrđavi obilježena 33. obljetnica napada na Potkonje i Vrpolje

    Na današnji dan,1. svibnja 1991. godine napadom, prijetnjama i izgonom stanovništva hrvatske nacionalnosti iz Knina i okolnih mjesta, započet je čin srpske pobune, zločina...