" "
Više

    " "

    Župan Goran Pauk: Ulaganje u ljudske resurse ključ je za povlačenje sredstava iz EU i razvoja županije

     

    Šibensko-kninski župan Goran Pauk u razgovoru za Newsletter Hrvatske zajednice županija čiji je predsjednik govorio je o najbitnijim projektima financiranim iz fondova EU, njihovom utjecaju na razvoj lokalne zajednice te prilikama koje se otvaraju u budućnosti.

    Koje bi projekte u provedbi istaknuli kao projekte najvećeg opsega i važnosti za razvoj Šibensko-kninske županije?

    U Šibensko-kninsku županiju do danas se iz fondova Europske unije financiralo ili su trenutno u provedbi projekti u vrijednosti od oko 75 milijuna eura. Počeli smo još 2006. godine, tada smo iz projekt CARDS sufinancirali niz infrastrukturnih projekata, a od kojih bi izdvojio izgradnju infrastrukture za prvih 20 hektara u Poduzetničkoj zoni Podi u Šibeniku i izgradnju sustava za pročišćavanje otpadnih voda u gradu Skradinu te pripremu projekata za sustave vodoopskrbe i odvodnje za Drniš i Knin, a koji su kasnije financirani iz projekta IPA III b.

    Koliko su projekti Europske unije potaknuli razvoj lokalne zajednice u Županiji i u kojim segmentima je to posebno naglašeno?

    Jačanje poslovne infrastrukture rezultira jačanjem gospodarstva. Stoga smo kao Županija kojoj je jedna od strateških djelatnosti metaloprerađivačka industrija, a upravo s ciljem pozicioniranja Šibensko-kninske županije kao regionalnog industrijskog lidera u području inovacija u sektoru lakih metala i pomorskim djelatnostima jačajući održiv gospodarski rast, izgradili Razvojno inovacijski centar Alu-Tech koji je izgrađen i opremljen kroz projekt ‘Uređenje i opremanje Razvojno-inovacijskog centra (AluTech) u Šibeniku’. Centar je organiziran u okviru Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, ukupne veličine oko 800 četvornih metara. U tijeku je priprema novog projekta za razvoj mreže poduzetničkih i potpornih institucija Županije za natječaj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kao i navedenog projekta Alutech za prijavu za natječaj za Centre kompetencija.

    Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku jedan je u nizu važnih projekata; tim projektom obogaćena je turistička ponuda grada Šibenika kroz novoizgrađenu šetnicu u duljini od 4,5 kilometara. U tijeku je također i izrada projektne dokumentacije za projekt Turistička valorizacija tvrđave Sv. Nikole u kanalu Sv. Ante. Upravo radimo na izradi projektne dokumentacije za Centar za posjetitelje Šibensko-kninske županije, a koji će se raditi u sklopu Projekta zaštite suhozidne tradicijske gradnje – HEREDITAS. Uz projektnu dokumentaciju, očekujemo da ćemo navedene projekte prijaviti na nadolazeće natječaje iz Operativnog programa za konkurentnost i koheziju. Turistički rast treba biti praćen i poboljšanjem kvalitete obrazovnog sustava. Stoga je u županijskim planovima i izgradnja nove Turističko ugostiteljske škole Mandalina – formiranje Centra kompetencija koji bi omogućili prostorne i materijalne uvjete za kvalitetnije obrazovanje i osposobljavanje kadrova u turizmu.

    U okviru projekta HERA ‘Održivo turističko upravljanje jadranskom baštinom’, Županiji je alocirano oko 270.000 eura. HERA je strateški projekt financiran iz IPA programa Jadranska prekogranična suradnja 2007.-2013., a projektom se definira metodologija za dosezanje standarda i dodjelu oznake za jadransku destinaciju kulturnog turizma naziva HERA. U okviru projekta istražen je i opremljen arheološki lokalitet Velika Mrdakovica te je osmišljena kulturna ruta ‘Voda – moćna stvarateljica povijesti’.

    Aktivno smo sudjelovali u projektu ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima Nacionalnog parka Krka’ kojim je povučeno oko 600.000 eura za osnaživanje turističkih potencijala drniškog područja. Naša Razvojna agencija također aktivno educira i savjetuje sve zainteresirane o programima ruralnog razvoja, a u tijeku je i evaluacija prekograničnog projekta vezanog za uspostavu edukacijskog centra za uzgoj smilja i maslina u Hrvatskoj i BIH. Aktivno se radi na i na razvoju sektora marikulture u smislu izrade potrebne projektne dokumentacije i studija, a očekuje se i prijava infrastrukturnog projekta za Purifikacijski centar za školjke.

    U tijeku je i Program integralne fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, unutar kojega bi grad Knin iz EU fondova trebao povući 25 milijuna eura za razvojne projekte. Šibensko-kninska županija prva je u Hrvatskoj donijela Plan integralnog upravljanja obalnim područjem kojeg je izradio PAP RAC – Centar za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) pri Mediteranskom akcijskom planu (MAP).

    Putem projekta HOLISTIC Šibensko-kninskoj županiji alocirano je oko 400 000 eura. Radi se o strateškom projektu financiranom iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA ADRIATIC – Jadranska prekogranična suradnja u kojem Županija u suradnji s Razvojnom agencijom provodi aktivnosti prevencije šumskih požara i zaštite javnih zgrada od posebnog značaja od potresa te podržava održivu uporabu biomase.

    Razvojna agencija Županije je povukla i oko 31.000 eura za projekt Partnerskog vijeća za tržište rada putem kojeg nastoji podržati lokalne dionike u definiranju, stvaranju i provođenju politika zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa na području Županije. U tijeku je priprema projekata za opremanje odjela Opće bolnice Šibenik, kao i projekt primarne zdravstvene zaštite ukupne vrijednosti od oko 8 milijuna kuna.

    Što smatrate ključnim za pokretanje projekata Europske unije i povlačenje sredstava iz EU fondova?

    Ulaganje u ljudske resurse ključ je za povlačenje sredstava iz Europske unije i temelj daljnjeg razvoja Šibensko-kninske županije i Republike Hrvatske u cjelini. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u cijeloživotno obrazovanje djelatnika danas se možemo pohvaliti jakom županijskom Javnom ustanovom Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije koja je sposobna ne samo provoditi projekte financirane od strane EU već pripremati i osmišljavati razvojne projekte za financiranje iz EU fondova.

    Preko Razvojne agencije omogućena je i edukacija poduzetnika i svih onih koji žele unaprijediti svoje poslovanje i pripremiti se za korištenje EU fondova.

    Također, naglasio bi i važnost učinkovite suradnje lokalnih, nacionalnih europskih institucija te osiguranje učinkovitog sustava protočnosti i razmjene informacija na svim razinama. Županije se na regionalnoj razini kontinuirano zalažu za uvrštenje svojih regionalnih specifičnih ciljeva i prioriteta u operativne programe, a koji su temelj alokacije svih Europskih sredstava za regionalne i lokalne projekte.

    Prijeko nam je potrebna adekvatna regionalna politika Europske unije, konzistentnija strategija razvoja te bolja i učinkovitija raspodjela europskih sredstava za regionalne i lokalne projekte. Naime, mnogo veći iznos sredstava, nego što je to sada slučaj, trebalo bi usmjeriti na potrebe realnog sektora, malog gospodarstva te ruralnog i općenito razvoja hrvatskih sela gdje se trenutno dešava egzodus stanovništva. Novi višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2020.- 2027. prilika je za bolje sagledavanje stvarnih potreba regija i lokalnih područja te u konačnici i osmišljavanje boljeg i efikasnijeg sustava regionalne politike, EU fondova i instrumenata.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Promocija nove zbirke pjesama ‘Deset dugih dana’ autorice...

    Ispred kluba Azimut u Šibeniku u subotu, 18. svibnja u 11 sati književnica Maja Klarić predstavit će svoju novu zbirku pjesama 'Deset dugih dana'. 'Vrijeme...

    Susret s građanima u Azimuta: Inovacije i prometno-prostorna...

    U organizaciji Grada Šibenika i ODRAZ- a (Održivi razvoj zajednice) a u okviru projekta SPINE – pametne inicijative u javnom prijevozu za klimatski neutralne...

    Krajem svibnja na Tvrđavi sv. Mihovila dodjela gimnazijskih...

    Jubilarno 20. izdanje dodjele gimnazijskih nagrada ANTUN bit će održano 31. svibnja 2024. na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku u 21 sat. Podsjetimo, prošla su...

    NAJNOVIJE

    Promocija nove zbirke pjesama ‘Deset dugih dana’ autorice Maje Klarić

    Ispred kluba Azimut u Šibeniku u subotu, 18. svibnja u 11 sati književnica Maja Klarić predstavit će svoju novu zbirku pjesama 'Deset dugih dana'. 'Vrijeme...

    Susret s građanima u Azimuta: Inovacije i prometno-prostorna poboljšanja u Šibeniku

    U organizaciji Grada Šibenika i ODRAZ- a (Održivi razvoj zajednice) a u okviru projekta SPINE – pametne inicijative u javnom prijevozu za klimatski neutralne...

    Krajem svibnja na Tvrđavi sv. Mihovila dodjela gimnazijskih nagrada ‘ANTUN’

    Jubilarno 20. izdanje dodjele gimnazijskih nagrada ANTUN bit će održano 31. svibnja 2024. na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku u 21 sat. Podsjetimo, prošla su...