Više

    Osvježavajući sokovi za vruće ljetne dane

     
    Svi znamo da je tekućina najbolja pomoć tijekom teško podnošljivih vrućina te da je voda prvi i osnovni izbor. Međutim, odmah nakon nje dolaze osvježavajući prirodni sokovi.

    Osim što pomažu u nadoknadi tekućine, svježi sokovi od voća i povrća doprinose i unosukalija, mineralog elementa kojeg u znatnoj količini gubimo znojenjem, ali i antioksidansa, koji naš organizam štite od sunca “iznutra”. Sokovi sadrže i prirodne šećere, stoga su idealni i za podizanje energije tijekom lijenih vrućih dana kada nam je smanjen apetit.

    Kombiniraj raznoliko voće i povrće

    Vrijeme velikih vrućina sezona je mnoštva jarko obojenog voća i povrća, poput jagoda,borovnica, kupina, malina, višanja, breskvi, marelica, dinja, lubenica, rajčica, mrkve, cikle, kelja i salata. Zanimljivo, nabrojano voće i povrće obiluje vitaminom C, karotenoidima i polifenolima koji našu kožu izvrsno čuvaju od sunčevih UV-zraka te joj pružaju zdravu i privlačnu boju. Prilikom osmišljavanja kombinacija za svježe sokove uvijek nastoj koristiti zrelo voće, budući da je ono znatno slađe i ukusnije od onog koje nije do kraja sazrjelo, te mlado povrće, koje je još uvijek svježeg i slatkastog okusa te sadrži veći udio vode i niži udio prehrambenih vlakana. Također, probaj upariti što više raznolikih sastojaka je ćeš tako osigurati hranjiviji sok.

    Međutim, razmišljajte i o prezentaciji – sokovi izgledaju najprivlačnije ukoliko su zadržali boju osnovnog sastojka. Primjerice, sokove od bobičastog voća kombinirajte s ciklom ili lubenicom koje će naglasiti njihove crveno ljubičaste tonove, a narančastu boju dinje dodatno naglasite dodatkom mrkve. Ukoliko se odlučite za zeleni sok, na primjer od kelja, okus mu obogatite dodatkom slatkih i sočnih jabuka ili krušaka koje će svojom blijedom bojom „osvježiti“ tamnozelene listove ovog povrća.

    Nadalje, okus sokova možete oplemeniti i dodatkom korijena đumbira, soka limuna ili limete, stabljika celera ili nezaobilaznih listića metvice.

    Sokovi bez sokovnika

    Prirodne sokove najjednostavnije je pripremiti u sokovniku, no mogu se pripremiti i uz pomoć blendera ili štapnog miksera i cjediljke. Odabrano voće i povrće najprije dobro izmiksaj, po potrebi, uz dodatak male količine vode, te dobivenu kašastu masu protisni kroz gusto cjedilo. Kako bi ubrzala cijeli postupak, kašu procjeđuj u manjim obrocima te ju miješaj i pritišći žlicom ili kuhinjskom špatulom. Umjesto cjediljke može poslužiti i gaza, no ukoliko voliš smoothije, postupak procjeđivanja možeš i preskočiti. U tom slučaju, voće i povrće je uputno miksati uz dodatak nešto veće količine vode kako bi krajnji rezultat bio pitak.

    Osim vodom, smoothije možeš „razrijediti“ i nezaslađenim zelenim čajem ili kokosovom vodom. Pozitivna karakteristika ovih kašastih sokova je ta da su u njima zadržana prehrambena vlakna, pa samim time i sve prehrambene prednosti voća i povrća. Svježe sokove najbolje je konzumirati odmah nakon pripreme, dok im je miris i okus u punom sjaju, a ukoliko ih planiraš popiti tek nakon nekoliko sati, do konzumacije ih drži u hladnjaku. Čuvanje svježih sokova tijekom duljeg vremena nije preporučljivo budući da se oni vrlo brzo kvare.

    Sok od bobičastog voća i krastavca

    Bobičasto voće i krastavac čine neočekivano ukusnu i osvježavajuću kombinaciju voća i povrća. Sok pripremi od 2 šalice miješanog bobičastog voća, 2 jabuke i 1 krastavca. Ukoliko nemaš sokovnik, jabuke i krastavac oguli te sve sastojke dobro usitni u blenderu ili štapnim mikserom. Dobivenu kašu procijedi kroz gazu.

    Sok od cikle, mrkve i đumbira

    Za ukusan tamno crveni sok od povrća, jabuke i đumbira bit će ti potrebne 3 mrkve, 1 korijen cikle, 1 jabuka i korijen đumbira duljine 2 cm. Sve sastojke očisti i dobro usitni ublenderu te, po potrebi, dodaj malo vode kako bi pospješila miksanje. Kašu procijedi kroz gusto cjedilo ili gazu, a sok po želji zasladi s malo meda.

    Sok od lubenice, jagoda i metvice

    Aromatičan sok od jagoda i lubenice pripremi od 2 šalice lubenice narezane na kockice, 1 šalice jagoda, 1 jabuke, nekoliko listića metvice i malo soka od limete. Posluži ga ukrašenogmetvicom.

    Smoothie od jagoda, malina i rajčice

    Kašasti sok od bobičastog voća i rajčice još je jedna neobično dobra kombinacija. Pripremi ga od 1 ½ šalice jagoda, 1 ½ šalice malina i 1 rajčice – sve miksaj u blenderu i dodajte vode koliko je potrebno da bi postigla tekuću, pitku konzistenciju.

    Smoothie od dinje, banana i cimeta

    Neodoljivi smoothie možeš pripremiti i od ½ dinje, 1 banane i 1 žličice cimeta. Sve voće očisti i zajedno s cimetom dobro usitni u blenderu te dodaj vode ili bademovog mlijeka po želji.

    izvor: zdravakrava

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

    U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u Italiji i Vatikanu na kojem su posjetili brojne vjerske...

    U Kninu potpisan ugovor o izvođenju radova na...

    Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Knina održano svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića u Kninu s izvođačem Agrad...

    Znate li što i kako možete kompostirati? Zeleni...

    Biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, kuhinjski otpad iz kućanstva, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata, te sličan otpad iz proizvodnje prehrambenih...

    Održani okrugli stolovi o energetskoj učinkovitosti i povećanju...

    Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba, prošlog...

    NAJNOVIJE

    FOTO Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

    U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u Italiji i Vatikanu na kojem su posjetili brojne vjerske...

    U Kninu potpisan ugovor o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića

    Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Knina održano svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na uređenju novog dječjeg vrtića u Kninu s izvođačem Agrad...

    Znate li što i kako možete kompostirati? Zeleni grad Šibenik donosi detaljne upute

    Biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, kuhinjski otpad iz kućanstva, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata, te sličan otpad iz proizvodnje prehrambenih...

    Održani okrugli stolovi o energetskoj učinkovitosti i povećanju vidljivosti energetskih i klimatskih politika

    Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta iz Murtera uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba, prošlog...