Osvježavajući sokovi za vruće ljetne dane

Svi znamo da je tekućina najbolja pomoć tijekom teško podnošljivih vrućina te da je voda prvi i osnovni izbor. Međutim, odmah nakon nje dolaze osvježavajući prirodni sokovi.

Osim što pomažu u nadoknadi tekućine, svježi sokovi od voća i povrća doprinose i unosukalija, mineralog elementa kojeg u znatnoj količini gubimo znojenjem, ali i antioksidansa, koji naš organizam štite od sunca “iznutra”. Sokovi sadrže i prirodne šećere, stoga su idealni i za podizanje energije tijekom lijenih vrućih dana kada nam je smanjen apetit.

Kombiniraj raznoliko voće i povrće

Vrijeme velikih vrućina sezona je mnoštva jarko obojenog voća i povrća, poput jagoda,borovnica, kupina, malina, višanja, breskvi, marelica, dinja, lubenica, rajčica, mrkve, cikle, kelja i salata. Zanimljivo, nabrojano voće i povrće obiluje vitaminom C, karotenoidima i polifenolima koji našu kožu izvrsno čuvaju od sunčevih UV-zraka te joj pružaju zdravu i privlačnu boju. Prilikom osmišljavanja kombinacija za svježe sokove uvijek nastoj koristiti zrelo voće, budući da je ono znatno slađe i ukusnije od onog koje nije do kraja sazrjelo, te mlado povrće, koje je još uvijek svježeg i slatkastog okusa te sadrži veći udio vode i niži udio prehrambenih vlakana. Također, probaj upariti što više raznolikih sastojaka je ćeš tako osigurati hranjiviji sok.

Međutim, razmišljajte i o prezentaciji – sokovi izgledaju najprivlačnije ukoliko su zadržali boju osnovnog sastojka. Primjerice, sokove od bobičastog voća kombinirajte s ciklom ili lubenicom koje će naglasiti njihove crveno ljubičaste tonove, a narančastu boju dinje dodatno naglasite dodatkom mrkve. Ukoliko se odlučite za zeleni sok, na primjer od kelja, okus mu obogatite dodatkom slatkih i sočnih jabuka ili krušaka koje će svojom blijedom bojom „osvježiti“ tamnozelene listove ovog povrća.

Nadalje, okus sokova možete oplemeniti i dodatkom korijena đumbira, soka limuna ili limete, stabljika celera ili nezaobilaznih listića metvice.

Sokovi bez sokovnika

Prirodne sokove najjednostavnije je pripremiti u sokovniku, no mogu se pripremiti i uz pomoć blendera ili štapnog miksera i cjediljke. Odabrano voće i povrće najprije dobro izmiksaj, po potrebi, uz dodatak male količine vode, te dobivenu kašastu masu protisni kroz gusto cjedilo. Kako bi ubrzala cijeli postupak, kašu procjeđuj u manjim obrocima te ju miješaj i pritišći žlicom ili kuhinjskom špatulom. Umjesto cjediljke može poslužiti i gaza, no ukoliko voliš smoothije, postupak procjeđivanja možeš i preskočiti. U tom slučaju, voće i povrće je uputno miksati uz dodatak nešto veće količine vode kako bi krajnji rezultat bio pitak.

Osim vodom, smoothije možeš „razrijediti“ i nezaslađenim zelenim čajem ili kokosovom vodom. Pozitivna karakteristika ovih kašastih sokova je ta da su u njima zadržana prehrambena vlakna, pa samim time i sve prehrambene prednosti voća i povrća. Svježe sokove najbolje je konzumirati odmah nakon pripreme, dok im je miris i okus u punom sjaju, a ukoliko ih planiraš popiti tek nakon nekoliko sati, do konzumacije ih drži u hladnjaku. Čuvanje svježih sokova tijekom duljeg vremena nije preporučljivo budući da se oni vrlo brzo kvare.

Sok od bobičastog voća i krastavca

Bobičasto voće i krastavac čine neočekivano ukusnu i osvježavajuću kombinaciju voća i povrća. Sok pripremi od 2 šalice miješanog bobičastog voća, 2 jabuke i 1 krastavca. Ukoliko nemaš sokovnik, jabuke i krastavac oguli te sve sastojke dobro usitni u blenderu ili štapnim mikserom. Dobivenu kašu procijedi kroz gazu.

Sok od cikle, mrkve i đumbira

Za ukusan tamno crveni sok od povrća, jabuke i đumbira bit će ti potrebne 3 mrkve, 1 korijen cikle, 1 jabuka i korijen đumbira duljine 2 cm. Sve sastojke očisti i dobro usitni ublenderu te, po potrebi, dodaj malo vode kako bi pospješila miksanje. Kašu procijedi kroz gusto cjedilo ili gazu, a sok po želji zasladi s malo meda.

Sok od lubenice, jagoda i metvice

Aromatičan sok od jagoda i lubenice pripremi od 2 šalice lubenice narezane na kockice, 1 šalice jagoda, 1 jabuke, nekoliko listića metvice i malo soka od limete. Posluži ga ukrašenogmetvicom.

Smoothie od jagoda, malina i rajčice

Kašasti sok od bobičastog voća i rajčice još je jedna neobično dobra kombinacija. Pripremi ga od 1 ½ šalice jagoda, 1 ½ šalice malina i 1 rajčice – sve miksaj u blenderu i dodajte vode koliko je potrebno da bi postigla tekuću, pitku konzistenciju.

Smoothie od dinje, banana i cimeta

Neodoljivi smoothie možeš pripremiti i od ½ dinje, 1 banane i 1 žličice cimeta. Sve voće očisti i zajedno s cimetom dobro usitni u blenderu te dodaj vode ili bademovog mlijeka po želji.

izvor: zdravakrava

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.