200 kilograma pidoča pripremili su na trgu ispred zgrade Županije učenici šibenske Turističko-ugostiteljske škole zajedno s chefovima gostima festivala koji je ovom atraktivnom morskom poslasticom koja, u šibenskom moru raste i uspijeva brže nego drugdje, večeras i službeno otvoren.
Porcija pidoča simbolično se prodavala za deset kuna, Šibenčani i gosti odazvali su se u velikom broju, početak trećeg izdanja velike gastro atrakcije nije mogao biti slasniji, a sve to s humanitarnom notom. Večeras prikupljeni novac, objasnila nam je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik, bit će uložen u edukaciju učenika.
– Naši vrijedni učenici oduševljeni su idejom festivala ‘Okusi Mediteran’ od samoga početka, a sve su više entuzijastični. Ovo je za njih, prije svega, jedno drugačije i posebno iskustvo. Sama fotografija koju naprave s vrhunskim chefovima njih veseli jer im oni predstavljaju kulinarske uzore, a da ne govorim kako mi je drago vidjeti ih ovako zadovoljne dok kuhaju ‘uz bok’ njima.
Kuhanje nije više samo puko pripremanje hrane, a to dobro znaju naši ponajbolji učenici koji žele napredovati, pa će tako novac ostvaren od prodaje pidoča biti utrošen u seminare i edukacije koje će oni pohađati – kaže ponosna ravnateljica Senka Dodig koja je specijalno za ovu prigodu imala i naušnice-pidoče koje su izradile učenice drugašice, hotelijersko-turističke tehničarke.
Odazivom Šibenčana i gostiju iznimno je zadovoljna Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala koji iz godine u godinu ima sve bogatiji program i veći odaziv.
– Svaki mediteranski grad mora imati i svoj mediteranski trg pa smo danas prostor ispred Županije pretvorili u jedan takav. Pokazalo se to kao pun pogodak, a večeras i narednih dana ćemo uživati u vrhunskim jelima, vrhunskim chefovima, a pritom se i dobro zabavljati. Osim različitih edukacija, radionica i kulinarskih show programa u kojima će posjetitelji moći uživati za vrijeme festivala, večeras je tu i improvizirani sajam na kojem su izloženi tipični autohtoni proizvodi. Stigli su nam i chefovi sedam mediteranskih zemalja koji kuhaju zajedno s vrijednim učenicima, budućim chefovima – zadovoljna je službenim startom gastro manifestacije Ingrid Badurina Danielsson.
Što vas na repertoaru festivala koji će potrajati do kraja tjedna očekuje pročitajte ovdje, a veliku fotogaleriju večerašnje atmosfere koja je završila pjesmom i plesom pogledajte klikom na dolje priloženu fotografiju.