" "
Više

    " "

    Sudjelujte na vinskim radionicama u sklopu festivala Okusi Mediteran

     

    Bogati program trećeg izdanja festivala  Taste the Mediterranean/ Okusi Mediteran! i ove godine donosi zanimljivu vinsku priču. U Gradskoj vijećnici tim Vinske čitaonice, Ivan Salopek i Nenad Trifunović, održat će vinske radionice na hrvatskom i engleskom jeziku. Ako želite saznati više o autohtonim dalmatinskom sortama, atipičnim vinima Dalmacije ili netipičnim malvazijama, prijavite se na vrijeme na jednu od radionica.

     Četvrtak 26.5.2016.

    18:00-20:00, Gradska vijećnica

    Autohtone sorte sjeverne Dalmacije – radionica na engleskom jeziku

    Voditelji radionice: Nenad Trifunović i Ivan Salopek

    Sjeverna Dalmacija iznimno je bogata autohtonim sortama grožđa. Među bijelim sortama dominiraju autohtoni debit i maraština, dok su među crnim sortama babić, plavina i lasina. U okruženju Šibenika nalaze se najznačajniji položaji sjeverne Dalmacije poput onih uz Benkovac, Skradin, Nadin i Primošten. Iako geografski blizu, svaki od položaja odlikuju posebni mikroklimatski uvjeti, koji omogućuju različite karakteristike vina. Autohtone sorte dominiraju ovim krajem, pogotovo na području Skradina i Primoštena, koji svojim različitim klimatskim uvjetima i vinskim stilistikama, pokazuju široku lepezu autohtonih sorti Sjeverne Dalmacije. Upoznajte se s ovim vinima, čiji potencijal još nije u potpunosti tržišno prepoznat.

    Slika1

    Petak 27.5. 2016.

    18:00-20:00, Gradska vijećnica

    Atipična crna Dalmacija – radionica na hrvatskom jeziku

    Voditelji radionice: Nenad Trifunović i Ivan Salopek

    Dalmacija je prepoznata van granica Hrvatske prvenstveno po svojim taničnim i alkoholnim plavcima s položaja poput Dingač na Pelješcu i Ivan Dolac na Hvaru, koje sunce gotovo cijelu godinu grije izravno, odbljeskom od mora i odbljeskom od kamena koji prekriva površinski sloj tla. Dalmacija posjeduje puno više od toga te skriva drugačije plavce, mnoge druge manje poznate autohtone sorte poput lasine, babića i tribidraga, u svijetu poznatijeg kao zinfandel. Kušajte široku i neotkrivenu paletu probranih dalmatinskih crnih vina, koja itekako imaju što ponuditi ljubiteljima vina širom svijeta.

    Subota 28.5.2016.

    18.00: 20:00 , Gradska vijećnica

    Netipične malvazije -radionica na hrvatskom jeziku

    Voditelji radionice: Nenad Trifunović i Ivan Salopek

    Istarska malvazija uz graševinu je najčešća sorta u Hrvatskoj. Vrlo omiljene među turistima, čest pratitelj mediteranske kuhinje, neizbježna u Istri. Toliko neizbježna, da je već teško probrati svoje favorite. Na ovoj radionici donosimo vam manje tipične, a zapravo, one prave malvazije. Odudaraju od dominantne stilistike malvazije, ali najbliže su onoj tradicionalnoj malvaziji koja se sadila po istarskim brežuljcima prije samostalnosti Hrvatske. Ova vina nisu pripremana u podrumu, već uzimaju izravno ono što im istarsko tlo daje i prikazuju to u čaši.

    Vinska čitaonica je projekt vinskog pisca Nenada Trifunovića i sommelier Ivana Salopeka. Predstavlja program vinskih edukacija i radionica namijenjen vinskim entuzijastima i onima koji se u svom poslovnom životu susreću s ugostiteljskom ponudom. Pokrenuta je iz želje za unaprjeđenjem kulture stola u Hrvatskoj, kao važnoga segmenta korporativnog bontona. To je prvi edukacijski model te vrste u Hrvatskoj. Radionice su stvarane prema različitim sadržajnim strukturama kako bi na što praktičniji način sudionici mogli dobiti konkretne informacije i steći potrebna znanja o kulturi stola s osobitim naglaskom na vino. Uz edukacijski program za ljubitelje vina, Vinska čitaonica bavi se savjetovanjem u Food and Beverage segmentu

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...