Jeste li znali da je umjetno vrhnje za kavu lako zapaljivo? Naime natrij aluminosilikat, sastojak koji pomaže da se vrhnje u prahu stvrdene može vrlo lako postati zapaljiv.
Ako ste ‘kavopija’ i koristite umjetnu kremu umjesto pravog vrhnja za vašu jutarnju kavu, misleći da je to zdravije za vas, morate još jedanput razmisliti. Takva umjetna krema je sve samo ne mliječna krema, zapravo prava istina je da je to sve mješavina kemikalija, ulja, šećera i mliječnih proizvoda.
Izvorno je krema za kavu sadržavala samo šećer i vrhnje, međutim proizvođači su postupno od 1950. godine počeli prirodne sastojke mijenjati s obrađenim sastojcima kao što su biljna ulja, kemijska sladila i dodatni aditivi.
Danas tzv. kreme za kave i umjetna vrhnja za kavu su bez stvarnih tragova prirodne hrane.
Popis sastojaka je sljedeći:
Kukuruzni sirup, djelomično hidrogenirano biljno ulje. Natrij kazeinat (mliječni derivati), dikalijeva fosfat sadrži 2% ili manje od mono- i digliceride NATRIJ SILICIALUMINATE, soja LECHITHIN s umjetnim okusom i umjetnom bojom.
Izvor: Dnevno.hr