" "
Više

    " "

    Sarkazam na poslu kao pokretač kreativnog razmišljanja? Evo kako!

     

    Novo istraživanje objavljeno u uglednom magazinuOrganizational Behavior and Human Decision Processes , pokazalo je kako sarkazam na radnom mjestu potiče kreativno razmišljanje.

    Sarkazam rasplamsava kreativnost jer mozak potiče na apstraktno razmišljanje i zaključivanje temeljeno na razlici između doslovnog i prenesenog značenja teme o kojoj se razgovara.

    No, također valja imati na umu kako je sarkazam konstruktivan i poželjan samo ukoliko ga vaši sugovornici razumiju i vole, u suprotnom može biti destruktivan i uzrok brojnim svađama i neslaganjima na radnom mjestu.

    Znanstvenici tvrde da izloženost sarkazmu zahtijeva veću kognitivnu kompleksnost ili sposobnost da se situacije sagledaju iz drugačijeg ugla, a da je postao sastavni dio kulture i svakodnevne komunikacije govori i činjenica da je ušao u pravopis.

    Takozvani SarcMark možete instalirati na računalo ili mobitel i koristiti ga kad god vam se učini da je to potrebno.

     

    Nekoliko savjeta kojih biste se trebali držati na radnom mjestu:

    1. Balansirajte

    Jedna od najvećih pogrešaka kada je u pitanju sarkazam leži u činjenici da je nužno znati balansirati između sarkazma i ozbiljnosti. Iako je sarkazam odličan pokazatelj dobrog smisla za humor, nemojte pretjerivati. Budite sarkastični kada za to postojiprilika. Nemojte se truditi biti sarkastični uvijek i sa svima.

    Iz vlastitog iskustva mogu reći da nije uvijek lako odoljeti dobacivanju sarkazma u nekom trenutku, ali je jednostavno nužno kontrolirati se. Doskočica će uspjeti onda kada je publika za nju spremna, nema smisla forsirati.

    2. Tempirajte

    Svaki komičar će vam reći kako je tajming ključna stvar kada je u pitanju bacanje fora. Ovaj korak ide ruku pod ruku s prvim korakom. Možete reći da uspješnobalansirate onda kada dobro tempirate. Sarkazam je izvrstan način kako se nositi sa stresom.

    3. Osluškujte svoju “publiku”

    Sarkazam nije za svakoga. Jedni ga ne vole, drugi možda ne razumiju. Stoga, nemojte se truditi svidjeti svima i prilikom toga pripazite da ne pretjerate i svojim upadicama nekoga ne povrijedite. Jednostavno, ne forsirajte.

    izvor:jutarnji list

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...